De beslissing van de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode om ook eigen oproepingsbrieven te versturen, is vernietigd door Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).

Tussen minister Homans en de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode is er onenigheid over hoe de oproepingsbrieven verstuurd moeten worden. Daarom gaf de minister enkele weken geleden aan de provinciegouverneur de opdracht om de oproepingsbrieven te versturen. Eerst in het Nederlands, met de mogelijkheid voor de inwoners om een Franstalig exemplaar te bekomen.

Maar met die zienswijze is het Rodense gemeentebestuur het niet eens, en het voelt zich daarbij gesteund door de Raad van State. Afgelopen vrijdag kwam de gemeenteraad in spoedzitting bijeen, en daar werd beslist dat de gemeente zelf oproepingsbrieven zal sturen. Meteen in het Frans na al wie dat op voorhand had gevraagd, en in het Nederlands naar de andere inwoners. Na de gemeenteraad werden de brieven meteen gebust, en de meeste inwoners hebben ze al ontvangen.

Geen gevolgen

In de praktijk heeft de vernietiging van de beslissing door Homans geen gevolgen. Toch vond de minister een vernietiging nodig. “Mijn standpunt en dat van mijn voorgangers is duidelijk”, sprak Homans gisteren in het Vlaams Parlement. “Dit gaat over gemeenten op Vlaams grondgebied met voorrang voor het Nederlands en daar wijk ik geen millimeter van af.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in