Regering probeert vervanging F-16's over verkiezingen te tillen
Foto: BELGA
De federale regering wil de beslissing over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen over de gemeenteraadsverkiezingen tillen. Op de regeringskern is vanochtend beslist dat ze daarom aan de Verenigde Staten zal vragen hoe lang hun offerte voor de F-35 geldig is.

Producent Lockheed-Martin had eerder duidelijk gemaakt dat zijn aanbod tot niet langer dan 15 oktober zou gelden, maar vermoedelijk valt er met die datum nog te schuiven.

Op de regeringskern kregen de ministers vanochtend een briefing van kolonel Harold Van Pee, die het dossier rond de vervanging van de F16's bij Defensie leidt.

Dat dossier is zo goed als rond. De evaluatie die Defensie gemaakt heeft over de twee overgebleven kandidaten - de F-35 en de Brits-Europese Eurofighter - is klaar en ligt al maanden bij zowel de minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) als premier Charles Michel (MR). Nadat de verschillende kabinetten het dossier al in werkgroepen hadden besproken, kwam Van Pee vanmorgen het werkstuk persoonlijk toelichten.

Premier Michel heeft het dossier naar zich toegetrokken, maar nog voor de gemeenteraadsverkiezingen landen, blijkt nu te gevoelig te liggen.