VS klagen zeven Russische spionnen aan voor hacking
De diplomatieke paspoorten van vier van de zeven verdachten, die eerder door Nederland werden uitgewezen Foto: AFP

De Amerikaanse regering heeft donderdag zeven Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd. Ze zouden betrokken geweest zijn bij een wereldwijde hackingoperatie die antidopingagentschappen en de chemische waakhond OPCW viseerde.

De aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Justitie komt er amper enkele uren nadat de Nederlandse regering bekendmaakte dat het vier Russische spionnen het land had uitgezet, nadat ze hen betrapt had op het proberen hacken van het wifi-netwerk van het OPCW.

Vier van de zeven Russische spionnen die de Amerikaanse regering nu aanklaagt, zouden betrokken geweest zijn bij die cyberaanval op het OPCW. Daarnaast zouden ze ook geprobeerd hebben antidopingagentschappen te hacken, in een poging dopingcontroles op Russische sporters te saboteren. Bij die verschillende hackingoperaties zouden de gegevens van meer dan 250 atleten uit dertig landen gestolen zijn. Het Wereldantidopingagentschap Wada, maar ook de Amerikaanse en Canadese antidopingagentschappen werden het slachtoffer van die cyberaanvallen.

Ook het Britse laboratorium dat het zenuwgif onderzocht waarmee de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal vergiftigd is, en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waren doelwitten van de zeven spionnen. In de aanklacht staat dat zij het liefst vanop afstand werkten. Indien dat niet lukte, kwamen de hackers ter plekke om met geavanceerde apparatuur te proberen inbreken op de WiFi-netwerken van hun slachtoffers.

Russische militaire inlichtingendienst

De zeven Russen zijn allemaal lid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Ze worden beschuldigd van hacking, identiteitsdiefstal en het witwassen van geld.

'De beschuldigden dachten dat ze dankzij hun dekmantel straffeloos zouden blijven', zei een Amerikaanse aanklager donderdag op een persconferentie in Washington. 'Wel, ze waren verkeerd. Dankzij onze samenwerking met partners in andere landen die onze waarden delen, slagen we erin de waarheid naar buiten te brengen.'