Osaka niet langer zusterstad van San Francisco door standbeeld
Foto: AP

Na 60 jaar heeft Osaka het zusterschap met San Francisco verbroken. De Japanse stad protesteert zo tegen een standbeeld in San Francisco waarmee de ‘troostmeisjes’, de seksslaven uit de Japanse oorlog, worden herdacht.

Nadat het stadsbestuur van San Francisco het ‘troostmeisjes’-standbeeld, in 2017 opgericht met privaat geld in de Chinese wijk, erkende als publiek domein, was voor Osaka de maat vol. Burgemeester Hirofumi Yoshimura liet zijn ambtgenoot in San Francisco, London Breed, in een brief weten dat het niet langer de zusterstad wil zijn van de stad aan de Amerikaanse westkust. Breed noemde de beslissing ‘spijtig’.

Yoshimura stelde in zijn tien pagina’s lange brief dat er nog steeds discussie bestaat over de mate waarin het Japanse leger betrokken was bij het inzetten van de ‘troostmeisjes’. Die naar schatting 200.000, vooral Koreaanse, meisjes en vrouwen werden verplicht om tijdens de oorlog tussen 1932 en 1945 te werken in bordelen voor Japanse militairen.

‘Alle slachtoffers van seksueel misbruik in oorlogstijd herdenken’

Volgens de burgemeester van Osaka stonden er bij de inscriptie op het standbeeld ook beweringen die niet historisch gestaafd zijn. Op het monument , dat drie vrouwen afbeeldt, staat dat het ‘een erkenning is van het lijden dat honderdduizenden vrouwen en meisjes ondergingen die als seksslaven werden ingezet door de Japanse keizerlijke troepen’. ‘De meeste van deze vrouwen stierven in gevangenschap.’

‘Ook ik wil de eerzaamheid en mensenrechten van vrouwen beschermen’, schrijft Yoshimura. ‘Als dat het doel is, stel ik voor dat een deel van de grote aandacht die nu besteed wordt aan de Japanse “troostmeisjes” wordt uitgebreid om al de vrouwen te herdenken die seksueel misbruikt werden door soldaten overal ter wereld.’

Het standbeeld in San Francisco’s Chinatown is het eerste monument voor de ‘troostmeisjes’ op Amerikaanse bodem. Elders in de wereld werden al tientallen andere monumenten opgericht voor de ‘troostmeisjes’, vooral in Zuid-Korea. Begin vorig jaar riep Tokio zijn ambassadeur uit Zuid-Korea nog terug nadat activisten een standbeeld van een troostmeisje hadden geplaatst voor het Japanse consulaat in Busan.