Spectaculaire transformatie Luxemburgs postgebouw door Belgische architect
Foto: vincent callebaut architectures

De Belgische architect Vincent Callebaut heeft een internationale wedstrijd gewonnen voor de transformatie van het historische Hôtel des Postes in Luxemburg-Stad. Opnieuw met een bijzonder ecologisch project.

Het postkantoor werd tussen 1908 en 1910 gebouwd naar een ontwerp van architect Sosthène Weis, maar het bureau van Vincent Callebaut wil het gebouw in de moderniteit brengen. Blikvanger in zijn ontwerp is de immense glazen koepel over de binnentuin, waardoor meteen ook komaf wordt gemaakt met eerdere extensies van het gebouw.

De koepel wordt bekleed met zonnecellen en zou zo, samen met twintig windturbines op het dak, voldoende energie moeten voorzien voor het hele gebouw, waar naast een aantal woningen ook plaats wordt voorzien voor restaurants, een brouwerij, een co-workplek en winkels. Voor de renovatiewerken kunnen beginnen, moeten de plannen evenwel nog worden goedgekeurd.

Ecologie staat altijd centraal in het werk van Callebaut. In Taipei wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een woontoren met 23.000 bomen en struiken die moeten helden om koolstofdioxide uit de lucht te filteren. Vorig jaar won de architect de eerste Rifat Chadirji Prize, met zijn ideeën om de bevrijde regio van Mosul opnieuw op te bouwen.

Spectaculaire transformatie Luxemburgs postgebouw door Belgische architect
Spectaculaire transformatie Luxemburgs postgebouw door Belgische architect
Spectaculaire transformatie Luxemburgs postgebouw door Belgische architect
Spectaculaire transformatie Luxemburgs postgebouw door Belgische architect