Nederland wijst vier Russische spionnen uit na verijdelde cyberaanval
Foto: De Telegraaf

De Nederlandse inlichtingendienst heeft een Russische hackaanval verijdeld. Dat meldt de Nederlandse minister van Defensie. Het ging om een aanval op de OPCW in Den Haag, de organisatie tegen verspreiding van chemische wapens.

De operatie was het werk van de Russische militaire inlichtingendiensten, de GROe, aldus minister Ank Bijleveld.

De hackaanval vond plaats op 13 april. De Russen zouden geprobeerd hebben om het wifi-netwerk van de OPCW te hacken. De OPCW is een organisatie die erover waakt dat niemand scheikundige wapens inzet. Zo heeft ze aanvallen met chemische wapens in Syrië onderzocht en de vergiftiging van de vroegere Russiche dubbelspion Sergej Skripal in Engeland nagegaan.

Op dezelfde dag van de cyberaanval heeft Nederland vier Russische inlichtingenofficieren het land uitgezet. Mogelijk probeerden ze ook inzicht te krijgen in het onderzoek naar de MH17-ramp. Die passagiersvlucht werd in 2014 boven Oekraïne neergehaald. Alles wijst in de richting van pro-Russische rebellen.

Het viertal was op 10 april Nederland binnengekomen, in het bezit van grote hoeveelheden contant geld: 20.000 euro en 20.000 dollar. Op tijdens de persconferentie getoonde foto’s is hun aankomst op de Amsterdamse luchthaven Schiphol te zien. Een medewerker van de Russische ambassade pikte hen daar op. Op 13 april parkeerden ze een auto met gespecialiseerde hackingtools buiten het hoofdkwartier van de OPCW. Toen grepen de Nederlandse antiterreureenheden in.

Westerse democratieën ondermijnen

Bijleveld deed de onthulling op een persconferentie met het hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Onno Eichelsheim, en de Britse ambassadeur Peter Wilson. ‘Rusland moet stoppen met deze operaties’, aldus de minister.

Rusland doet de beschuldigingen af als fantasieën.

Donderdagochtend maakte de Britse overheid al bekend dat volgens haar de Russische dienst achter cyberaanvallen zit op bedrijven in Rusland en Oekraïne, de Amerikaanse Democratische partij, een Engels tv-station én op de computers van antidopingagentschap WADA. Rusland zou zo proberen om westerse democratieën te ondermijnen. ‘Ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en te beïnvloeden’, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

De Britse autoriteiten kregen bijval van bondgenoten Australië en Nieuw-Zeeland. De Australische regering stelde dat Russische strijdkrachten en de GROe zich schuldig maken aan ‘kwaadaardige cyberactiviteiten’.

EU-kopstukken Jean-Claude Juncker en Donald Tusk spreken van een agressieve daad. 'Zulke acties ondermijnen het internationaal recht en de internationale instellingen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in