Nog steeds problemen om voedsel en hulp te verspreiden op Sulawesi
Militairen onderweg in Petobo, een district van Palu. Foto: AFP

Een week nadat het Indonesische eiland Sulawesi getroffen werd door een tsunami, is het dodental opgelopen tot 1.581. Bepaalde gebieden zijn nog steeds afgesloten van de buitenwereld, zeggen hulpverleners ter plaatse, en het blijft moeilijk om de duizenden daklozen van eten en hulp te voorzien.

Nadat het Indonesische eiland Sulawesi vrijdag werd getroffen door een aardbeving, zijn al 1.581 slachtoffers geteld. De meeste onder hen kwamen om bij de tsunami en de vloedgolven die op de aardbeving volgden. Voorlopig werden 70,821 mensen geteld die hun huizen zijn ontvlucht.

Ondertussen komt de hulpverlening vanuit het buitenland op gang: de Verenigde Naties beloofden 15 miljoen dollar aan hulp, het Rode Kruis beloofde 22 miljoen dollar, en de eerste hulpgoederen vanuit Groot-Brittannië en Australië zouden donderdag het eiland bereiken. Dat gaat vooral per boot, maar de schade aan het vliegveld van Palu is gedeeltelijk hersteld, waardoor er ook drie vluchten per dag kunnen landen.

Duizenden mensen zitten bijna een week na de ramp echter nog steeds zonder voedsel, waardoor de voorbije dagen ook geregeld winkels werden aangevallen. Volgens Ishak Salim, die ter plaatse werkt voor de Nederlandse hulporganisatie Cordaid, is er ondertussen verbetering merkbaar, maar zijn er nog steeds mensen die geen hulp gekregen hebben.

‘Gebrek aan voertuigen’

‘Er is vooral een gebrek aan voertuigen om de hulp bij de mensen te krijgen’, aldus Salim. ‘Daarom gaan we nu op zoek naar vrachtwagens en andere voertuigen die we kunnen huren.’ Er is ook nog steeds een tekort aan brandstof om de voertuigen en graafmachines te doen draaien.

Door schade aan de wegen zijn een aantal regio’s echter nog onbereikbaar, bevestigt Salim. ‘Het gaat onder andere om Lindu, Kulawi, Zuid-Kulawi, en Pipikoro. Hulp zal naar die regio’s worden gevoerd per helikopter.’ Ook van die helikopters zijn er voorlopig te weinig.

Er worden ook twee grote machines ingezet om de weg tussen Palu, waar de luchthaven ligt, en de zwaar getroffen regio Donggala vrij te maken. Alle hulpgoederen die nu in de opslagplaatsen liggen, worden ook verdeeld over de plaatselijke hulppunten.

Ondertussen worden sommige banken ook geopend onder politie- en militaire bescherming, en verschillende tankstations zijn opnieuw bevoorraad. Daardoor kunnen mensen met hun brommers op zoek gaan naar hulp. De overheid moedigt de winkels ook aan om - met bewaking - opnieuw de deuren te openen.