‘Witte Huis heeft er na FBI-onderzoek vertrouwen in dat Kavanaugh benoemd wordt’
Brett M. Kavanaugh Foto: REUTERS

Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse Senaat zich dit weekend zal buigen over de benoeming van Brett Kavanaugh als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Het Witte Huis is zeker van z’n stuk na het lezen van het FBI-dossier.

Republikeins senator Mitch McConnell heeft woensdag een motie ingediend waardoor de debatten over de zaak-Kavanaugh vrijdag zouden worden afgesloten. Vanaf zaterdag kan dan gestemd worden.

De FBI heeft een onderzoek gevoerd naar Kavanaugh, nadat die door verschillende vrouwen werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Amerikaans president Donald Trump gaf de speurders een week om het onderzoek te voeren.

Ondertussen heeft het Witte Huis het rapport van de FBI ontvangen. De Senaatsleden kregen om 2.30 uur ’s nachts een samenvatting van de gesprekken toegestuurd. Volgens het Witte Huis toont het FBI-onderzoek een ‘ongeziene blik op de kandidaat’.

‘Dit onderzoek is de laatste aanvulling in het meest uitgebreide onderzoek ooit naar een rechter van het Hooggerechtshof’, aldus woordvoerder van het Witte Huis Raj Shah. ‘De screening bestaat uit uitgebreide verhoren, meerdere gesprekken, 1.200 beantwoorde vragen en een dossier van een half miljoen pagina’s’, aldus het Witte Huis. ‘Met deze informatie zal de Senaat zeker voor de benoeming van Kavanaugh stemmen.’ Trump heeft er dus alle vertrouwen in dat er niets in het FBI-onderzoek staat dat Kavanaugh kan kwetsen.

Het is nog onduidelijk welke informatie uit het rapport openbaar gemaakt wordt. Er wordt wel gevreesd voor selectieve lekken.

Getuigenis

De kritiek op Kavanaugh zwelt momenteel aan. Senator Dianne Feinstein klaagt woensdag dat de FBI nog niet gesproken heeft met Kavanaugh zelf of met Christine Blasey Ford, die vorige week nog openlijk getuigde over het misbruik.

Intussen hebben meer dan duizend Amerikaanse professoren een open brief gepubliceerd waarin ze oproepen om Kavanaugh niet te benoemen. Zijn getuigenis vorige week op een openbare hoorzitting toont aan dat hij niet over het “judiciële temperament” beschikt om rechter bij het Hooggerechtshof te zijn, klinkt het.

Ook binnen de Republikeinse partij groeit het ongenoegen over de neerbuigende manier waarop president Trump Ford imiteerde tijdens een speech in Mississippi.