Bewoners van Gentse sociale woonwijk krijgen andere woning aangeboden
Foto: VRT

De sociale woonmaatschappij WoninGent zal de bewoners van zeven ongeschikt verklaarde woningen in de wijk Sint-Bernadette een voorstel doen voor een andere sociale woning. Dat heeft de maatschappij woensdag beslist. ‘Iedereen krijgt zelf de keuze.’ Ook alle andere woningen in de wijk worden opnieuw gecontroleerd.

‘Er wordt een actieplan opgemaakt voor de aanpak van iedere woning waarbij dat nodig is. Alle gezinnen die in een ongeschikte woning wonen zullen een voorstel tot herhuisvesting krijgen.’ Dat meldt WoninGent woensdagavond in een persbericht.

De voorbije dagen ontstond ophef nadat een VRT-reportage toonde dat ongeschikt verklaarde sociale woningen toch nog verhuurd worden in Sint-Bernadette, een sociale woonwijk in Gent. Het parket van Gent onderzoekt of dit een strafbare inbreuk is op de wooncode.

Aanbod krijgen

Na een dag van wisselende communicatie vanuit het Gentse stadsbestuur en WoninGent is er vanochtend overleg geweest tussen Gents burgemeester Daniël Termont en WoninGent-voorzitter Guy Reynebeau, beiden sp.a’ers.

‘WoninGent zal meteen bij alle bewoners in de Sint-Bernadettewijk langsgaan voor een gesprek en een technische controle’, zegt Reynebeau. ‘Alle gezinnen die in een ongeschikte woning wonen krijgen van WoninGent een aanbod voor herhuisvesting. Ze krijgen zelf de keuze. Let op: het is niet zo dat iedereen automatisch wil verhuizen. Ze mogen zelf beslissen.’

‘Er wordt een actieplan opgemaakt voor de aanpak van iedere woning waarbij dat nodig is. Het is de verantwoordelijkheid van de woonmaatschappij om maatregelen te nemen om de ongeschiktheid weg te werken. De stand van zaken opvragen zal van nabij worden opgevolgd.’

Slopen of renoveren?

Al in 2017 is een studie opgestart over de toekomst van de sociale woonwijk. De wijk dateert van 1923 en is uitgeleefd. Er staan een dertigtal woningen leeg omdat ze niet meer bewoonbaar zijn. In 2016 maakte WoninGent al aanstalten om de wijk te slopen en een nieuwbouw te zetten, maar de beslissing werd niet genomen.

De wijk staat op de lijst van Onroerend Erfgoed. ‘We kunnen die niet zomaar plat smijten’, zegt Reynebeau. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) sprak dit woensdag in het Vlaams Parlement tegen en zegt dat de wijk wel gesloopt kan worden.

‘In 2016 gaf de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen hier al groen licht voor. Maar omdat de Stad Gent nooit een sloopvergunning heeft goedgekeurd, is er niets gebeurd en is 2,5 jaar tijd verloren gegaan.’

Bijna gefinaliseerd

Bij WoninGent benadrukt men dat een jaar geleden een studie is opgestart om de toekomst van de wijk te bepalen: de sloop of een renovatie. Het dossier is ‘bijna gefinaliseerd’, klinkt het. ‘Dit najaar zou het rond moeten zijn’, zegt voorzitter Reynebeau.

‘Maar dit is complex. Als we renoveren, dan komen we niet meer in aanmerking voor een zogenaamde ‘goedkope’ lening van de Vlaamse overheid’, zegt Reynebeau. ‘Die woningen zijn gebouwd volgens de normen van 1923. Als we dat renoveren, dan komt dat bijvoorbeeld qua oppervlakte niet meer overeen met de huidige normen.’

Interpretatie

Donderdagavond staat de maandelijkse raad van bestuur bij WoninGent gepland. Daar zal normaal gezien ook een ‘toezichthouder’ afgevaardigd door minister Homans bij aanwezig zijn. ‘We zullen hem vragen wat we moeten doen’, zegt Reynebeau.

De maatschappij heeft momenteel 39 panden die ongeschikt verklaard zijn, maar toch worden bewoond. ‘De interpretatie was dat we de termijn hadden om die panden in orde te zetten, omdat het niet om de veiligheid of de gezondheid van de bewoners ging’, zegt Reynebeau.

Het Gentse parket lijkt het niet eens met die interpretatie en startte een onderzoek.