Jeroen Piqueur in cassatieberoep tegen celstraf voor fiscale fraude
Foto: BELGA

De voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur, die van het Gentse hof van beroep vier maanden effectieve celstraf kreeg voor grootschalige fiscale fraude, gaat in cassatieberoep. Dat meldt De Tijd en wordt bevestigd door Hans Rieder, de nieuwe advocaat van Piqueur.

Jeroen Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Zo ontdook hij belastingen op roerende inkomsten die werden gestort op rekeningen in Luxemburg en Monaco. Die rekeningen stonden op naam van offshorestructuren, terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Tussen 2006 en 2012 hield Piqueur zo 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten verborgen.

Medio september kreeg Piqueur daarvoor van het Gentse hof van beroep vier maanden effectieve celstraf, 1,5 miljoen euro geldboete en werd hem 2,3 miljoen euro verbeurdverklaring opgelegd.

De verdediging zei na de uitspraak het arrest te bestuderen. Piqueur heeft nu effectief cassatieberoep aangetekend, zegt advocaat Rieder, die hem ook bijstaat in het lopende gerechtelijke onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. Piqueur is vrij onder voorwaarden in dat onderzoek en mag in het kader daarvan niet met de pers praten.

Tussen de persoonlijke schuldeisers van Piqueur zijn achter de schermen onderhandelingen aan de gang, meldt De Tijd. De belangrijkste schuldeisers zijn de curatoren van de bank en de investeringsmaatschappij Saffelberg van ondernemer Jos Sluys, die samen ongeveer 27 miljoen euro van Piqueur eisen. Piqueur en zijn zoon Ruben zijn intussen ook gedagvaard in persoonlijk faillissement.