Duurste fles whisky ooit geveild in Schotland
Foto: AP

Een fles 60 jaar oude Macallan Valerio Adami is woensdag door veilinghuis Bonhams in Edinburgh verkocht aan een privéverzamelaar voor 848.750 Britse pond, omgerekend zo’n 958.000 euro.

Van de whisky, door kenners omschreven als ‘de Rolls Royce' of 'de heilige graal' onder de whisky’s, bestaan slechts 24 flessen. De drank werd in 1926 gestookt en zestig jaar later, in 1986, gebotteld.

Voor de labels van die beperkte oplage wendde Macallan zich tot twee bekende artiesten, Valerio Adami en Peter Blake, die elk twaalf flessen van een label mochten voorzien.

De koper was een privéverzamelaar uit Azië, die een telefonisch bod uitbracht, maakte Bonhams woensdag bekend. ‘De whisky is een echt verzamelobject en zal hoogstwaarschijnlijk niet worden opgedronken’, zegt Martin Green van Bonhams aan persbureau Reuters. ‘Hoewel, iemand die bijna een miljoen kan ophoesten voor een fles whisky, kan het zich waarschijnlijk ook veroorloven die op te drinken. Maar het stuk is op zich al een schoonheid, bijna een museumstuk.’

Verwoest in aardbeving

Duurste fles whisky ooit geveild in Schotland
Foto: REUTERS

De woensdag verkochte fles werd in 1994 rechtstreeks bij de distilleerderij door de verkoper gekocht. Hoeveel die anonieme verkoper daarvoor toen neertelde, is niet bekend.

In mei werd bij Bonhams in Hongkong al een Macallan Valerio Adami 1926 verkocht voor 814.081 pond (918.500 euro). Op dezelfde veiling ging een Macallan Peter Blake van de hand voor 751.703 pond (848.126 euro).

Het is onbekend hoeveel van de andere twaalf flessen van de Macallan Valerio Adami nog bestaan. Naar verluidt zou een van de flessen in 2011 zijn verwoest tijdens een aardbeving in Japan, een andere zou zijn geopend en leeggedronken.