Kleinkunstzanger Hugo Raspoet overleden
Foto: VRT

De zanger Hugo Raspoet is overleden. Dat werd bevestigd door zijn familie aan VRT NWS. De man was vooral bekend door het nummer ‘Helena’, hij werd 77.

Raspoet vergaarde bekendheid dankzij de televisiewedstrijd 'Ontdek de Ster', waar hij in 1962 aan deelnam. In de tien jaar erna volgden heel wat mooie kleinkunstnummers, zoals zijn bekendste lied Helena. Hij maakte ook het controversiële lied Evviva Il Papa, waarin hij kritiek uitte tegenover de paus en het Vaticaan. In 1969 brak er controverse uit rond het lied 'Evviva il papa', dat Raspoet had geschreven voor het BRT-programma 'Stellig Stelling Nemen'. De openbare omroep sloeg de zanger, zijn lied en het hele programma in de ban. Ook zag hij optredens geboycot of geschrapt.

In 1970 bracht hij zijn eerste en enige, titelloze album uit. Dat bevat ook het lied 'Helena'. Er volgde nog een single 'Dag Lief", maar Raspoet was het niet eens met de commercialisering van het kleinkunstgenre en de bovenmatige aandacht voor zijn nummer 'Helena'. In 1973 zette hij een punt achter zijn carrière.

Raspoet studeerde Romaanse filologie aan de KU Leuven. Na zijn carrière als zanger was hij werkzaam als vertaler bij de openbare omroep, toen nog BRT. Hij maakte ondertitels bij buitenlandse tv-reeksen.

'Ik was geen performer'

Een paar jaar geleden zei Raspoet in een interview op Radio 1 dat hij eigenlijk nooit een carrière wou als zanger. Hij vond het leuk om voor een beperkt publiek op te treden in kleine zaaltjes. 'Maar toen het even een carrière werd en ik in grote zalen optrad, vond ik dat ik daar eigenlijk niets stond te doen. Ik was geen performer, ik heb dat nooit graag gedaan', aldus Raspoet.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz reageerde via Twitter op het overlijden. 

In 1972 zette hij zijn carrière stop, maar in 1987 zong hij toch nog deze versie van Helena.