Poetin noemt Skripal ‘stuk uitschot’ en ‘landverrader’
Foto: EPA-EFE

De Russische president Vladimir Poetin heeft de in Groot-Brittannië vergiftigde Russische dubbelspion Sergej Skripal omschreven als een ‘stuk uitschot’ en een ‘landverrader’. Nog volgens Poetin werkte Skripal vanuit Groot-Brittannië samen met Westerse inlichtingendiensten.

‘Die Skripal is gewoon een spion die zijn land heeft verraden’, zei Poetin tijdens een conferentie over energie in Moskou. ‘Hij werd opgepakt en gestraft, zat vijf jaar in de gevangenis. We hebben hem vrijgelaten en hij is naar Groot-Brittannië vertrokken en bleef samenwerken met inlichtingendiensten, en hen adviseren.’

Poetin meent ook dat er een hele ‘mediacampagne’ werd opgezet rond de man. ‘Stel je voor dat iemand je land verraadt’, zei Poetin. ‘Wat denk je over hem? Hij is een stuk uitschot, en dat is het zowat.’

Skripal en zijn dochter Joelia werden begin maart in het Britse Salisbury vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Volgens Londen zat de Russische inlichtingendienst achter die vergiftiging. Er werd een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen de twee Russen die ervan worden verdacht de Skripals te hebben vergiftigd. Moskou van zijn kant ontkent hier iets mee te maken te hebben. Onderzoeksjournalisten ontdekten dat de twee mannen die hiervan beschuldigd worden, voor de Russische inlichtingendiensten werken.

In een opmerkelijk televisie-interview zeiden de twee dat ze inderdaad in Salisbury waren, maar gewoon om de kathedraal en Stonehenge te zien.

Skripal: 'Zijn bang van Poetin'

Tegen de Britse openbare omroep BBC zei Skripal eerder deze week dat hij het aanvankelijk niet wilde geloven dat de Russische overheid het op hem had gemunt. Skripal wilde naar eigen zeggen net 'zo onopvallend mogelijk leven', zodat hij geen enkele reden aan Moskou zou geven om te verbieden dat zijn dochter Joelia en zijn zoon Sasja op bezoek mochten komen.

‘Wij zijn bang van Poetin’, zei hij. Toch had hij niet het gevoel dat zijn leven in gevaar was en dus was hij zeer verbaasd toen hij hoorde dat de Russische overheid had geprobeerd hem te vergiftigen.