Nieuw-Zeeland binnenkomen? Eerst paswoord delen
Foto: Getty Images/iStockphoto

Reizigers naar Nieuw-Zeeland zijn maar beter niet te beschermend over de inhoud van hun smartphone, tablet of laptop. Grensbewakers mogen er voortaan ook uw elektronische bagage nakijken.

Bij grenscontroles in Nieuw-Zeeland mag na een wetsaanpassing vorige week ook de inhoud van smartphones, laptops en tablets worden nagekeken. Of toch bij reizigers die zich verdacht gedragen. Wie weigert zijn paswoord te delen, riskeert niet alleen dat het toestel in beslag wordt genomen, maar ook een boete die kan oplopen tot 5.000 Nieuw-Zeelandse dollar (bijna 2.900 euro).

De waakhonden van de New Zealand Council for Civil Liberties (NZCCL) omschrijven de nieuwe wet als een zware inbreuk op de privacy van zowel de eigenaar van het toestel als de personen met wie hij/zij gecommuniceerd heeft. Een ongerustheid die ze ook al bij de consultatierondes van de regering hadden gedeeld voor de wet werd aangepast.

‘Moderne smartphones bevatten een enorme hoeveelheid gevoelige informatie zoals e-mails, brieven, medische dossiers en persoonlijke foto’s’, aldus voorzitter Thomas Beagle. ‘De douane heeft nu de macht om zonder enige rechtvaardiging binnen te dringen in je smartphone, exact wat ze altijd al wilden.’

Digitale shift

Een woordvoerster van de douane zegt dat de wetsverandering nodig was omdat de shift van papier naar digitaal betekent ‘dat het merendeel van verboden materiaal en documenten nu elektronisch wordt bewaard’. Nog volgens haar is het aantal toestellen dat wordt doorzocht ‘zeer laag’. Van de veertien miljoen reizigers die vorig jaar extra werden gecontroleerd, werden er slechts 537 toestellen doorzocht.

Nog volgens NZCCL kan de controle eenvoudig worden omzeild door echte criminelen en zullen vooral onschuldige reizigers getroffen worden. ‘Elke professionele crimineel die iets te verbergen heeft, kan voor vertrek zijn data in de cloud opslaan, reizen met een gewiste smartphone en alles weer herstellen eens ze goed zijn aangekomen.’

Terwijl het al in meer landen toegelaten is dat douaniers uw elektronische toestel doorzoeken, is Nieuw-Zeeland het eerste land dat boetes oplegt wanneer je weigert om paswoord of toegangscode te delen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kan je de toegang tot het land worden geweigerd indien je niet meewerkt.