Meest gezochte gangster van Frankrijk opgepakt: ‘Ik leerde geldtransporten overvallen door de actiefilms’
Redoine Faïd bij zijn televisieoptreden in 2010. Foto: AP

De Franse interventie-eenheden hebben vannacht Redoine Faïd opgepakt. De overvaller stond op de Europese ‘most wanted’-lijst sinds zijn spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis. ‘Ontsnappingskoning’ Faïd vertelde in 2010 nog zijn levensverhaal op de Franse televisie.

De Franse politie kwam de voortvluchtige overvaller Redoine Faïd (46) op het spoor via een gsm-nummer dat afgetapt werd. Dat leidde naar een wagen, die de speurders dan weer op het spoor zette van een appartement in Creil. Na dagen van observaties vielen de interventie-eenheden van de BRI er woensdagnacht binnen en troffen er Faïd aan. In het appartement werden ook een uzi-machinegeweer en een revolver gevonden.

De politie was op zoek naar de overvaller nadat die in juli op spectaculaire wijze was ontsnapt uit de gevangenis van Réau. Een gewapend commando gijzelde een helikopterpiloot, landde op de binnenplaats en bevrijdde Faïd uit de bezoekersruimte. Die zat in de gevangenis een straf van 25 jaar uit, nadat hij eerder dit jaar werd veroordeeld als hoofdverantwoordelijke van een mislukte overval op een geldtransport in 2010. In een poging te ontsnappen schoten de gangsters daarbij op de achtervolgende politie. Agente Aurélie Fouquet (26) kwam om.

 

Faïd heeft in Frankrijk ondertussen naam gemaakt als ‘ontsnappingskoning’. In 2013 ontsnapte hij al eens uit de gevangenis van Séquedin, vlakbij Rijsel. Toen verkleedde de overvaller zich als cipier en maakte hij gebruik van binnengesmokkelde springstoffen. Hij gijzelde ook vier cipiers op zijn weg naar buiten. Pas zes maanden later kon Faïd opnieuw worden opgepakt.

Charmeur

In 2010 werd Faïd een nationale beroemdheid toen hij een boek met zijn levensverhaal uitbracht. Hij was toen voorwaardelijk vrij na een eerdere veroordeling voor gewapende overvallen. ‘Mijn demonen zijn niet ingeslapen, ze zijn dood’, probeerde de charmante gangster toen de publieke opinie te overtuigen op televisie.

De inspiratie voor zijn overvallen haalde Faïd naar eigen zeggen uit films. ‘Michael Mann (regisseur van onder andere ‘Heat’ en ‘The Insider’) was mijn mentor, mijn professor. Hij bezorgde me de handleiding om een geldtransport te overvallen, want ik wist helemaal niet hoe dat moest.’