Beleggers niet dol op Aston Martin
Topman Andy Palmer van Aston Martin. Foto: AFP

Het beursdebuut van James Bonds favoriete merk verliep in mineur.

Niet lang nadat de aandelen van Aston Martin vanochtend op het Londense koersbord waren verschenen, was er al 6,6 procent van de koers af. Na twee uur handel stond het aandeel nog 4,8 procent in de min. Beleggers kregen wat koudwatervrees, omdat ze eraan twijfelen of het merk er wel in zal slagen om tot 2022 jaarlijks een nieuw model op de markt los te laten. Topman Andy Palmer zei toch ‘opgetogen’ te zijn over de belangstelling van de financiële markten.

Met 19 pond per aandeel lag de introductieprijs ook al dicht bij de onderkant van de voorziene prijsvork. De vraag naar de aandelen lag duidelijk minder hoog dan gehoopt. Op basis van de introductieprijs is de autoproducent 4,3 miljard pond (4,8 miljard euro) waard. Dat is een kwart van de beurswaarde van Ferrari. De Italiaanse producent is winstgevender en heeft een sterkere balans. Ferrari is sinds zijn beursdebuut ruimschoots verdubbeld in waarde, maar ging in de eerste maanden na de introductie ook kopje onder.

Het is de eerste keer in dertig jaar dat er een automerk op de Londense beurs wordt geïntroduceerd. De vorige keer was in 1984, toen Jaguar aandelen verkocht. Dit merk is intussen in handen van het Indiase Tata.