De Chinese filmster Fan Bingbing moet 884 miljoen yuan (115 miljoen euro) betalen voor onder meer belastingontduiking. Anders riskeert ze een celstraf.

De 36-jarige actrice is al drie maanden niet meer in het openbaar gezien. Op sociale media reageert ze nu wel op de boete.

‘Ik schaam me voor mijn gedrag en ik bied iedereen mijn excuses aan’, klinkt het. ‘Mijn verwezenlijkingen zijn te danken aan de staat en het volk. Zonder het goede beleid van de Communistische Partij en de staat, zonder de liefde van het volk, zou er geen Fan Bingbing zijn.’

Ze zegt dat ze er alles aan zal doen om de boete op tijd te betalen.

Onderzoek

De Chinese overheid had eerder onderzoeken naar belastingontduiking in de filmwereld aangekondigd. De maximumgages die acteurs mogen verdienen, zijn fors beperkt, zelfs voor films die in de privésector worden gemaakt. Sommige filmsterren zouden daarom met officiële en ‘zwarte’ contracten werken. Het lage bedrag uit het officiële contract wordt dan bij de belastingen aangegeven.

De Chinese belastingdienst heeft ontdekt dat Fan het contract voor haar rol in de film Air Strike met Bruce Willis heeft gesplitst om de belastingen te ontduiken, zo meldt Xinhua. Daarbovenop hebben Fan en bedrijven die ze controleert 248 miljoen yuan (32 miljoen euro) aan belastingen ontdoken, klinkt het.

Spoorloos

Het is nog altijd niet bekend waar de actrice zich nu precies bevindt. Woensdag schreef een Chinese krant dat Fan twee weken geleden mocht vertrekken uit een resort waar ze onder toezicht stond. Nu zou ze naar Beijing zijn overgebracht voor verder onderzoek.

Fan speelde de mutant Blink in X-Men: Days of future past. Ze maakt ook reclame voor Louis Vuitton, Mont Blanc en Guerlain, en slaat een brug tussen de Chinese en westerse luxemerken. De actrice stond vorig jaar bovenaan de Forbes-lijst van best verdienende Chinese beroemdheden met een inkomen van 300 miljoen yuan (37 miljoen euro).