Leidinggevenden Broeders van Liefde aan de kant geschoven
René Stockman. Foto: put

In de aanslepende twist bij de Belgische afdeling van de Broeders van Liefde heeft hun overste in Rome, René Stockman, ingegrepen.

Twee ‘ongehoorzame’ Vlaamse broeders met de hoogste functie in België en Europa worden niet herbenoemd. Stockman komt in ons land het heft in handen nemen.

Luc Lemmens (61) en zijn medebroeder Veron Raes (57) kregen vorige week het nieuws te horen dat zij na een ambtstermijn van zes jaar niet meer herbenoemd worden.

Hun overste vecht met de Belgische afdeling een bittere vete uit, sinds die afdeling vorig jaar besliste om onder bepaalde omstandigheden euthanasie toe te laten in haar psychiatrische centra.

Het dispuut bereikte begin deze maand een dieptepunt, toen bleek dat Stockman zijn Belgische medebroeders voor de rechter had gedaagd en hij hen ervan beschuldigde dat ze één miljoen euro hadden gestolen van de orde, omdat ze een private stichting hadden opgericht. Nu worden Lemmens en Raes aan de kant geschoven.

De Broeders van Liefde baten twaalf psychiatrische centra uit in ons land en tellen 13.000 personeelsleden in die zorginstellingen en in het onderwijs.

‘Als bestuur van voorzieningen en scholen reageren wij geschokt en verontwaardigd op de respectloze behandeling van broeders die zich levenslang hebben ingezet’, zegt voorzitter Raf De Rycke.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig