Iedereen wil meer trams in Gent, zelfs Anneleen Van Bossuyt
Foto: DVH

Dertig debatten staan op de teller van Mathias De Clercq. Dat zei de lijsttrekker van Open VLD in Gent dinsdag op het debat van de studenten journalistiek van de Arteveldehogeschool. De grote en luide woorden zijn stilaan opgebruikt. Iedereen – zelfs Anneleen Van Bossuyt (N-VA) – was het erover eens dat er meer trams moeten komen.

Docenten en leerlingen van de Arteveldehogeschool wilden de kopstukken – het kartel kwam met de lijsttrekker van SP.A én de nummer twee van Groen – horen over vier thema’s: mobiliteit, diversiteit, gezondheid en veiligheid. Het viel op dat de deelnemers milder waren voor elkaar dan tijdens de afgelopen debatten. De campagne weegt, en iedereen lijkt voorzichtiger te zijn. En op te letten dat ze, zo kort voor 14 oktober, geen kemel schieten of zich niet vergalopperen.

Belangrijkste thema: de sociale huisvesting, naar aanleiding van de beelden uit de Sint-Bernadettestraat die maandag op de VRT waren te zien. De coalitie erkende het probleem. Rudy Coddens (SP.A-Groen): 'Er is een onder­financiering. Sommige mensen moeten 500 euro betalen maar kunnen maar 300 euro aan.' Mathias De Clercq, voorzichtig: 'Misschien moeten we dan eerder investeren in huurpremies en onderhoud dan in bakstenen.' N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt verdedigde partijgenoot en bevoegd minister Homans – 'Hoeveel geld heeft Gent al gevraagd aan de Vlaamse regering? Bij mijn weten 0 euro.' – en sprak van wantoestanden en financieel wanbeheer bij de sociale huisvestingsmaatschappij. CD&V trad haar bij en zei niet te begrijpen waarom het patrimonium van WoninGent niet beter is beheerd.

Ook unanimiteit over de trams: iedereen wil er meer. Zelfs Anneleen Van Bossuyt (N-VA), die zich twee weken geleden nog vastreed op dat dossier. Ze had gezegd dat ze geen trams meer wilde in het centrum, omdat ze 'zelf ooit mijn voet heb gebroken op de tramsporen, toen ik zeven maanden zwanger was. Om maar aan te tonen dat het onveilig is. Dat weet iedereen die met de fiets rijdt in Gent.' Haar anekdotische argument werd toen meteen bekritiseerd.

Tom De Meester (PVDA) klopte nog eens op zijn nagel: 'Wij blijven gaan voor gratis openbaar vervoer, zoals het al in twintig Europese steden is. Maar er komt geen extra geld van De Lijn. N-VA zou beter díé "knips" (in het budget, red.) afschaffen.'

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig