Goed nieuws voor WIGO-abonnees: Telenet telt dataverbruik van chat- en streamingapps niet meer mee
Foto: Getty Images/iStockphoto

Wie bij Telenet een WIGO-abonnement heeft, kan de apps van WhatsApp en Facebook Messenger en de Telenet-apps Yelo Play en Play Sports nu gebruiken op de smartphone zonder dat het bij WIGO inbegrepen datavolume slinkt. De nieuwe dienst ‘Free G’ moet door de klant geactiveerd worden om ervan te kunnen genieten.

Telecomprovider Telenet gaat net als Proximus het dataverbruik op WhatsApp en Facebook Messenger niet meer meetellen bij het dataverbruik. Telenet betrekt er in tegenstelling tot de concurrent echter ook zijn eigen apps bij: de streamingapps Yelo Play en Play Sports. ‘We willen mee evolueren met het gedrag van onze klanten, die steeds meer chatapps gebruiken in plaats van sms, en ook steeds meer overal televisie willen kijken’, zegt woordvoerster Isabelle Geeraerts.

De regeling geldt dus niet voor Netflix, maar volgens Telenet wordt de wetgeving over netneutraliteit daarmee niet geschonden. ‘We hebben dat afgetoetst met het BIPT (de telecomregulator)’, aldus Geeraerts. ‘We hebben ook een test uitgevoerd tijdens de zomer waaruit blijkt dat we met deze propositie de regels van netneutraliteit handhaven en dat we klanten binnen hun gewone databundel extra ruimte geven om andere apps te gaan ontdekken of gebruiken.’

Helemaal onbeperkt is het verbruik van de vrijgestelde apps overigens niet. Afhankelijk van het type WIGO-abonnement bedraagt het samengetelde verbruik van de geselecteerde apps in België tussen 20 en 100 GB voor alle gezinsleden samen. Als bovendien de inbegrepen datapot voor het ‘gewone’ verbruik op is, wordt alle mobiel internetverbruik tot het einde van de aanrekeningsperiode gepauzeerd, ook het Free G-verbruik. Dat doet Telenet om de netneutraliteit te handhaven.