Treinreizigers Halle hebben nu streetart om naar te kijken
De jeugddienst van Halle zette 24 streetart-artiesten aan het werk die samen twaalf grote sterrenbeelden hebben geschilderd op een blinde stationsmuur. Het kunstwerk is 180 meter lang.

Om alles in goede banen te leiden deed de stad een beroep op de vzw Killerbee. ‘Drie weken geleden werd de muur eerst schoongemaakt. Hij kreeg daarna een egale grijze grondkleur. Elk sterrenbeeld kreeg een andere kleurgroep toegewezen. De meeste kunstenaars zijn internationaal erkend. Dat Halle deze groep kon strikken, doet de waarde van Halle als streetart-stad stijgen’, zegt Koen Deweerdt, zelf graffitikunstenaar onder de naam 'Eres', die als curator werd aangezocht.

Het slechte weer vorig weekend speelde de kunstenaars parten: ze moesten voortijdig hun werkzaamheden staken. Door de felle regen verwaterde de verf. ‘Daardoor is het kunstwerk nog niet helemaal af, maar het wordt de komende weken afgewerkt’, zegt Peter Van de Velde van de vzw Killerbee.

Veiligheidsgevoel

Het kunstwerk is 180 meter lang en vormt het sluitstuk van het graffiti-project in de stations. Er kwamen 600 spuitbussen aan te pas, goed voor 230 liter verf. Om het kunstwerk mogelijk te maken leidde de NMBS de treinen op spoor 1 een tijdje om naar andere sporen.

‘Halle maakt naam in het kunstwereldje’, zegt de schepen van Jeugd van Halle, Dieuwertje Poté ( CD&V). ‘We kiezen bewust voor deze vorm van kunst. Het is laagdrempelig, iedereen kan ervan genieten. Het geeft kleur aan de omgeving en wanneer een omgeving opgesmukt is, verhoogt dat het veiligheidsgevoel.’

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#streetart #Hal #halle

A post shared by Sylviapiga (@s.spaceopera) on