Mia Doornaert nu benoemd als ‘voorlopig’ voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren
Foto: Franky Verdickt

De raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft een voorlopig dagelijks bestuur aangeduid. Dat voorlopig dagelijks bestuur bestaat uit directeur Koen Van Bockstal en voorzitter Mia Doornaert.

De raad koos unaniem voor Mia Doornaert als voorzitter, Bart Van Damme als ondervoorzitter en Ilona Terkessidis als bestuurder. Zij vullen die drie functies voorlopig in tot de raad van bestuur door de toevoeging van vier onafhankelijke bestuurders voltallig zal zijn, aldus een persbericht.

De definitieve voordrachtlijst met twee kandidaten per mandaat wordt eind oktober verwacht op het kabinet van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Daarna kan de Vlaamse regering de vier bestuurders aanstellen. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 19 oktober melden.

Op een volgende vergadering van de voltallige nieuwe raad van bestuur zal dan de definitieve voordracht van een voorzitter worden besproken en zal een voorstel worden overgemaakt aan de regering. Zij hoopt dat nog voor het einde van dit jaar een voorzitter kan worden benoemd.

Benoemingssoap

Op 13 juli stelde de Vlaamse regering zeven bestuurders aan voor het VFL. In dezelfde beslissing werd ex-journaliste en columniste Mia Doornaert benoemd tot voorzitter. Op de beslissing kwam kritiek vanuit de literaire wereld.

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) trok naar de Raad van State, omdat de procedure niet correct zou zijn gevolgd. Het is de nieuwe raad van bestuur die zelf een voorzitter moet aanduiden en voordragen aan de Vlaamse regering. En dat kon nog niet, want er moeten nog vier nieuwe bestuursleden worden aangeduid.

Verschillende auteurs hadden ook inhoudelijke bedenkingen bij de aanstelling van Mia Doornaert. Tom Lanoye twijfelde of Doornaert de Nederlandstalige literatuur genoeg kent, en of ze een netwerk heeft in het boekenvak. Eerder had ook de auteur Bleri Lleshi bedenkingen bij de benoeming van Doornaert. Toen zij de auteur daarna ‘een marginaal mannetje’ noemde in een interview met Knack, kreeg Doornaert scherpe kritiek van de topauteurs Stefan Hertmans en Jeroen Olyslaegers. Doornaert gaf toen toe dat ze niet op de man had mogen spelen, maar noemde de ‘hele hetze politiek gemotiveerd’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in