Overste beschuldigt medebroeders
Foto: put

De vete bij de ­Broeders van Liefde bereikt een nieuw hoogtepunt.

Overste René Stockman beschuldigt zijn ­medebroeders van diefstal van een miljoen euro en sleept hen voor de rechter. De Belgische Broeders hebben een private stichting opgericht, omdat ze bang zijn dat Stockman hen laat ­excommuniceren.

De Belgische tak van de congregatie baat twaalf psychiatrische centra uit, goed voor 60 procent van de psychiatrische bedden in ons land. In maart vorig jaar besloten de Broeders dat euthanasie bij ondraaglijk psychisch ­lijden in uitzonderlijke omstandigheden mogelijk moet zijn in hun ziekenhuizen. Voor René Stockman ­– hun generale overste in Rome – is dat onbespreekbaar. Hij eiste dat de Belgische Broeders zouden inbinden en dreigde met hun verwijdering uit de congregatie.

Stockman heeft zijn medebroeders voor de rechter gedaagd. In de dagvaarding stelt hij dat tien broeders ‘meer dan een miljoen euro’ van de Broeders van Liefde hebben overgebracht naar een private stichting, of van plan zijn dat te doen. Dat zou, volgens Stockman, neerkomen op ‘ontvreemding’ van het vermogen van de kloostergemeenschap. Het proces ging deze maand van start voor de burgerlijke rechtbank van Gent. Geen van de betrokken partijen wil commentaar geven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig