Burgemeester Daniël Termont teleurgesteld in Open VLD: “Ik zie een ruk naar rechts”
Foto: CREDIT: ID/ Lieven Van Assche

Burgemeester Daniël Termont wil dat het kartel SP.A-Groen na de gemeenteraadsverkiezingen doorgaat met de liberalen. Dat heeft hij zaterdagochtend gezegd op de boekvoorstelling van zijn biografie 'Termont'. Maar niet zonder uit te halen naar zijn coalitiepartner. "Hij verkoopt zich om burgemeester te worden."

Termont gaat na de gemeenteraadsverkiezingen op pensioen, maar dat belet hem niet om nog enkele forse uitspraken te doen. Na het geflirt met CD&V reikt hij nu liberaal kopman Mathias De Clercq de hand. 

Tijdens de boekvoorstelling van zijn biografie 'Termont' zaterdagochtend in de gebouwen van de Bond Moyson haalde hij stevig uit naar De Clercq om hem daarna op te roepen het uitgestippelde beleid verder te zetten.  

"De Gentse liberalen zijn altijd sociaal en progressief geweest", aldus Termont. "Tot nu.Ik stel vast dat ze weer een ruk naar het centrum en zelfs naar rechts nemen. Mathias De Clercq verkoopt zich en wil zelfs met de NV-A gaan besturen om per se burgemeester te worden. Als je de peilingen ziet van Het Nieuwsblad vandaag, dan zal dat niet lukken (Open VLD zou niet de nodige zetels behalen om een andere coalitie op de been te brengen). Ik roep mijn liberale vrienden dus op om hun verstand te gebruiken en op de ingeslagen weg verder te gaan."

Circulatieplan

Het rood-groen kartel kondigde maanden geleden al aan dat ze liever in zee willen met CD&V dan Open VLD. Maar volgens de peiling van onze krant is dat geen optie. CD&V zou terugvallen op slechts twee zetels, een historisch dieptepunt. Een voortzetting van de coalitie lijkt logischer: samen met de liberalen geraken SP.A-Groen wel vlot aan een meerderheid van 37 zetels.

Open VLD heeft herhaaldelijk verklaard wijzigingen te willen doorvoeren aan het circulatieplan. Zo willen ze twee knips terug openstellen. Daar wil Termont niets van weten.  "We slagen erin met ons beleid de gezondheid van de Gentenaars beter te maken. Ik ben daar zo fier op. En de liberalen hebben daar aan meegewerkt. Ik begrijp niet dat ze nu plots een bocht willen maken en de knips weer open willen zetten. Ik passeer elke dag in de Brugse Poort. Ik weet dat er minder verkeer passeert en dat sommige handelaars het er daardoor moeilijker hebben. Maar als daar tegenover staat dat tienduizenden Gentenaars en kinderen daardoor gezonder leven dan moet je keuzes maken. Als je de knip op de Bargiekaai en het Rabot terug openzet zoals de liberalen voorstellen, dan rijdt daar meteen weer veel verkeer door en dat willen we precies niet. Ik hoop dat we hen dat aan het verstand kunnen brengen."

Biografie

De biografie 'Termont' schetst het verhaal van Daniël Termont die het als doodgewone jongen tot politiek zwaargewicht schopt. Dat het boek vlak voor de verkiezingen verschijnt zou volgens de burgemeester "louter een toevalligheid" zijn. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd er ook al een boek over het leven van de burgemeester en zijn blik op de toekomst voorgesteld. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in