Antwerp blijft voetballen in (gemoderniseerd) Bosuilstadion
Foto: BERT GOYVAERTS/ GMAX Agency

Voetbalclub Antwerp blijft op de Bosuil en zal het hele stadion laten vernieuwen, hebben clubvoorzitter Paul Gheysens en burgemeester Bart De Wever (N-VA) zaterdag bekendgemaakt. Het stadion moet gezinsvriendelijker en veiliger worden, daarnaast wordt de capaciteit fors uitgebreid.

Onder impuls van Gheysens, baas van bouwbedrijf Ghelamco, kreeg de Bosuil vorig jaar al een gloednieuwe hoofdtribune, die 3.257 plaatsen meer telt dan de oude tribune. Gheysens wil nu ook de rest van het stadion een grondige make-over geven. Er komen drie nieuwe, volwaardige tribunes.

In tribune 4, die als familietribune wordt ingericht, komt een nieuwe complex voor de jeugd. ‘Om talent te creëren, heb je een goede infrastructuur nodig’, zegt Gheysens. Burgemeester De Wever gaat er prat op dat het nieuwe jeugdcentrum voor veel jongeren een groot verschil zal uitmaken in hun leven.

Door de werken wordt de capaciteit van het stadion uitgebreid naar 23.000 plaatsen. De hoeken worden dichtgemaakt, waardoor de Bosuil over een volledige ‘kuip’ zal beschikken. ‘Door de gesloten dakconstructie zal het geluid in de kuip blijven. De verlichting gebeurt ook van binnenuit. De geluids- en lichtoverlast voor de buurt zal daardoor gevoelig verminderen’, zegt Gheysens.

Fiets en openbaar vervoer

Voorts wordt ook het verkeer rond het stadion aangepakt. Supporters zullen aangemoedigd worden om met de fiets te komen, aangezien 70 procent van hen van binnen een straal van 7,5 kilometer naar de Bosuil komt. Er worden daarom extra stallingen en lockers voorzien. Om ook het gebruik van het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken, zijn er gesprekken met De Lijn gepland.

De vernieuwde Bosuil wordt tot slot ook veiliger. Gheysens wil een netwerk van camera’s met gezichtsherkenning installeren, al moet er daarvoor nog eerst overlegd worden met de politie en de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

De Wever wil ook megastadion

Als alles volgens plan verloopt, dan zou het vernieuwde stadion er volgend jaar al moeten staan. ‘Ik voorzie geen grote problemen qua vergunningen’, stelde burgemeester De Wever.

Of het vernieuwde Bosuilstadion de behoefte aan een groot, nieuw stadion nu opheft? ‘Nee, Antwerpen heeft een multifunctionele stadioninfrastructuur nodig met een capaciteit van 40.000 à 50.000 plaatsen’, zegt De Wever. ‘Maar er zal nog heel wat water door de Schelde vloeien, voordat dat stadion er is. Daarom is een vernieuwde Bosuil meer dan welkom.’

Antwerp blijft voetballen in (gemoderniseerd) Bosuilstadion
Foto: BELGA