Hoe u geld kan verdienen aan Electrabel, hoe een Congolese onthoofding in een Brussels museum terechtkwam, en waarom werkgevers verlegen zitten om migranten
Wouter Decat ging in de gemeentepolitiek om het verkeer in Boortmeerbeek veiliger te maken. Zaterdag werd zijn zoon doodgereden. Foto: rr
We zijn nu allemaal specialisten in elektriciteitscentrales en betonrot. Dit zijn twaalf van de interessantste artikels van de afgelopen week.

1.

Wouter Decat ging in de gemeentepolitiek om het verkeer in Boortmeerbeek veiliger te maken. Zaterdag werd zijn zoon doodgereden. Op een levensgevaarlijke steenweg die er al tien jaar onveranderd bijligt, terwijl iedereen ingrijpen nodig vond. Maarten Decat was het 226ste dodelijke verkeersslachtoffer dit jaar.

2.

Nu ze meer stilliggen dan werken, zijn de kerncentrales een blok aan het been geworden, ook voor eigenaar Engie/Electrabel. Verlengd of niet, binnenkort moeten ze definitief dicht. Officieel is daar geld voor opzijgezet. Maar officieel hebben we ook meer dan genoeg centrales om straks niet in het donker te zitten.

3.

Het klinkt gek, maar deze crisis is een kans om geld te verdienen aan Engie/Electrabel, schrijft beursspecialist Jan Reyns. De miserie met hun kerncentrales in België verbergt dat het aandeel een koopje is en maskeert dat het Franse energiebedrijf grondig getransformeerd is richting netwerken en groene energie.

4.

Stuur Afrikaanse kunst terug, pleiten Afrikaspecialisten bij de nakende opening van het hernieuwde Africamuseum. In Tervuren liggen niet alleen 120.000 kunstwerken. België heeft ook een collectie van 300 schedels. De bekendste is van het Congolese dorpshoofd Lusinga Iwa Ng’ombe. Onthoofd door de Belgische militair Emile Storms. Dit is hoe de koloniale onderwerping verliep.

5.

‘De koopkracht van de Vlaming is tussen 2017 en 2019 met 7 procent gestegen.’ Zelfs de oppositie stond deze week met de mond vol tanden toen minister-president Geert Bourgeois met dat prachtige nieuws uitpakte in zijn Septemberverklaring. Het bewijs van hoe sterk zijn regering presteert. Maar klopt dat cijfer?

6.

Ander goed nieuws klopt wel: Doordat de vergrijzing minder hard toeslaat dan verwacht, mensen langer thuis wonen en er meer plaatsen bijkwamen, zijn de wachtlijsten in de woonzorgcentra verdwenen.

7.

Wie meer mobiele data verbruikt dan zijn bundel, valt ten prooi aan de woekerprijzen. Een lezer meldt dat zijn bundel van 10 gigabyte hem 25 euro kost, de extra gigabyte erbovenop kostte hem 102,4 euro. Hoe zo’n ‘bill shock’ te vermijden?

8.

Acht op tien uitspraken over migratie worden door rechtse politici gedaan. In 85 en meer procent van de gevallen hanteren ze een ‘negatief’ frame over bedreiging. Nochtans denkt de Vlaming nog altijd genuanceerd over migratie. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in opdracht van 11.11.11.

9.

Wie ook tegengas beginnen te geven, zijn de ondernemers. Voka West-Vlaanderen voert een warm pleidooi voor ‘gerichte economische migratie’, ook van buiten Europa, en ook van laaggeschoolden. Er staan nu al een kleine 50.000 vacatures open, terwijl er maar 0,65 werklozen per vacature zijn.

10.

We moeten de illusie opbergen dat we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot minder dan twee graden. In veel Europese steden is het nu al 1,5 graden warmer dan 100 jaar geleden.

11.

Bazart heeft een nieuwe plaat en schoot daarvoor nieuwe promofoto’s. De band vraagt aan media om oude foto’s te vernietigen. Dan moet die nieuwe foto bijzonder zijn. Chef cultuur Filip Van Ongevalle kijkt aandachtig.

12.

Zaterdag publiceert De Standaard de resultaten van 20.000 metingen van luchtkwaliteit in Vlaanderen. Die meting heeft De Standaard uitgevoerd samen met de Universiteit Antwerpen en met de Vlaamse Milieumaatschappij. Het scheen een onmogelijke opdracht. In deze audiodocumentaire doen we het relaas van een logistieke en wetenschappelijke krachttoer.