Marghem gebruikt anonieme getuigenis voor nieuwe aanval op Electrabel
Foto: BELGA

Federaal Energieminister Marie Christine Marghem (MR) voelt zich gesterkt in haar kritiek op Engie nu een anonieme medewerker van het bedrijf verklaarde dat de betonproblemen in kerncentrales er al bekend waren in de jaren 90. ‘Ik die geloofde dat veiligheid een prioriteit was!’

Een anonieme getuigenis van een Engie-medewerker wees vanmorgen op de verantwoordelijkheid van Engie Electrabel voor het betonrot in verschillende kerncentrales. Op Twitter pikte MR-minister Marghem daar zelf op in, ook al ontkent het bedrijf zelf staalhard de woorden van de getuige.

‘Het is teleurstellend om de gevolgen van chronische onderinvesteringen vast te stellen in bepaalde strategische sectoren, zoals de energiesector! Ik die geloofde dat veiligheid een prioriteit was!’ Marghem voegt daar ook nog aan toe dat Engie Electrabel ‘een private groep is die de noodzakelijke investeringen moet doorvoeren, als een goede huisvader’.

Opletten

Eerder deze week had Marghem de verantwoordelijkheid voor het stroomtekort al bij Engie Electrabel gelegd. Dat het bedrijf besliste om de kernreactoren Tihange 2 en 3 een half jaar langer in onderhoud te houden, waardoor ze deze winter niet draaien, noemde ze maandag ‘choquerend’. De regering onderzoekt nu juridisch hoe het bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld. De anonieme getuigenis is daarbij extra koren op de molen.

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de nucleaire waakhond FANC, benadrukt intussen dat de dienst wel degelijk ingreep de voorbije jaren. ‘Maar ieder zijn rol. De FANC is een controleur. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf om de veiligheid op het hoogst mogelijke niveau te zetten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig