Scoutsleider brandmerkt drie kinderen op kamp
Foto: blg

Een jeugdleider van een Nederlandse scoutinggroep heeft vorige zomer drie kinderen bewerkt met een brandijzer tijdens een scoutingkamp in België.

De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts in Sint-Joris-Weert, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar.

De 24-jarige jeugdleider hield tijdens het ontgroeningskamp een brandijzer in het vuur. Nadien drukte hij het op de rug van drie jongeren, twee jongens en een meisje, die tussen 12 en 14 jaar oud waren. Zo werden ze gebrandmerkt met de letters F en N, de eerste letters van de scoutinggroep Frans Naerebout waartoe ze behoorden.

Na het brandmerken ging het kamp gewoon verder, de kinderen zijn niet naar een ziekenhuis gebracht. Ze kregen enkel pilletjes tegen de pijn en een zalfje tegen de wonden. Ze zouden grote blaren hebben gekregen op hun rug en konden niet meer deelnemen aan de activiteiten.

Pas aan het eind van het kamp kwam een bestuurslid langs, dat direct actie ondernam en de politie en justitie inlichtte. De jeugdleider is daarop op non-actief gesteld. De ouders van de kinderen dienden een klacht in.

De 24-jarige kampleider stond gisteren terecht voor de rechtbank in Middelburg. De uitspraak volgt over twee weken.

‘Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert met afschuw op het bericht dat leden ernstige brandwonden opliepen bij mishandeling door een leider in Scouting Nederland’, zegt woordvoerder Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. ‘Dit is mishandeling in de ergst mogelijke vorm. De nationale leiding hoopt dat slachtoffers, hun vrienden en familie alle nodige steun kunnen vinden, binnen en buiten de scouts. Scouting hoort een omgeving te zijn waarbinnen kinderen en jongeren zich fysiek en emotioneel veilig voelen.’ De Vlaamse scouts benadrukken wel dat het aan de rechtbank is om te oordelen over de (on)schuld van de leider.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig