Te koop: stem van ongeïnteresseerde Poperingenaar
Foto: BELGA

Een man uit Poperinge met ‘0,0 procent interesse in de politiek’ is van plan zijn stem aan de hoogstbiedende te verkopen. Hij wil dat de stunt hem minstens 100 euro oplevert. Het gaat wellicht om een ludieke actie, maar ze is wel strafbaar.

Bruno Vandevoorde plaatste woensdag een zoekertje op de koopjessite 2dehands.be. De man, voorzitter van de lokale carnavalsvereniging De Keiboerkes, zegt ‘om verschillende redenen’ geen interesse meer te hebben in de verkiezingen.

Omdat hij toch moet gaan stemmen, beschouwt hij dat dan ook als tijdsverlies, en probeert hij met zijn stem geld te verdienen ‘als compensatie voor mijn kostbare verloren tijd’. 'De politici zitten toch alleen maar in onze zakken, nu is het mijn beurt om er mijn voordeel mee te doen.' De hoogste bieder zou als bewijs een foto van zijn stembiljet ontvangen. Bieden kan vanaf 100 euro. Na twee dagen was nog niemand op het aanbod ingegaan.

Celstraf en boete

Volgens Het Laatste Nieuws is lokaal burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) niet van plan te bieden. ‘Grappig, maar een stem kopen is onmogelijk. Van mij hoeft Bruno alvast geen bod te verwachten. De stemming is bovendien geheim. Je stem openbaar maken kan dus juridische gevolgen hebben.’

Dat bevestigt de FOD Binnenlands Bestuur op Radio 2: je mag je stem niet aanbieden voor geld of om het even welk voordeel. Bovendien is niet alleen het aanbieden van je stem strafbaar, maar ook het ‘kopen’ van de stem is een overtreding. In het slechtste geval kunnen de overtreders 8 dagen tot een maand cel krijgen, en een boete die varieert tussen de 50 en 500 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in