Defensie spant proces aan tegen Google
De luchtmachtbasis Kleine Brogel is één van de plaatsen die nog steeds op Google Maps te vinden is, ondanks protest van Defensie. Foto: Dick Demey

Op de online kaart Google Maps zijn nog steeds afbeeldingen te vinden van een aantal locaties van Defensie. Omdat de internetgigant weigert de plaatsen wazig te maken, zal Defensie een klacht indienen. Google betreurt de gang van zaken.

Op Google Maps zijn satellietbeelden van sites als de luchtmachtbasis Kleine Brogel, het Navo-hoofdkwartier in Evere, de kerncentrales in Doel en Tihange, het crisiscentrum en de olie-installaties in de haven van Antwerpen duidelijk te bekijken.

Wat militaire installaties betreft, eiste België twee jaar geleden al dat Google die onherkenbaar zou maken. ‘Aangezien dat nog niet gebeurd is, gaan we een klacht indienen tegen Google’, meldt de woordvoerster van Defensie in de kranten van Sudpresse.

In meerdere andere landen, waaronder Frankrijk en Nederland, zijn gevoelige legerinstallaties en belangrijke overheidsgebouwen wel al onherkenbaar gemaakt.

Een woordvoerder van Google noemt het 'jammer' het ministerie naar de rechter trekt. volgens hem is er de voorbije jaren nauw samengewerkt, en zijn er waar gevraagd al aanpassingen aan de kaarten gedaan. 'We plannen verder met hen samen te werken op deze manier.'