In de nieuwe trailer van Fantastic Beasts wordt duidelijk dat Nagini, bekend uit de Harry Potter-films als de slang van Voldemort, eerder een mens was. De Zuid-Koreaanse actrice Claudia Kim vertolkt de rol, maar er kwam veel kritiek op haar casting.

De schrijfster van de verhalen over Harry Potter en Fantastic Beasts, JK Rowling, hield het geheim van Nagini 20 jaar voor zich. Nu wordt duidelijk dat de slang een ‘maledictus’ is, een mens die ongewild in een dier is veranderd door een vloek. De filmmakers kozen voor een Aziatische actrice, omdat Nagini een naga is, een mythisch figuur uit de Indonesische mythologie. ‘Soms worden ze afgebeeld met vleugels, soms als half-mens, half-slang’, legt Rowling uit op Twitter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finally, I can say it! I am #NAGINI ????♥?

A post shared by C L A U D I A ?? (@claudiashkim) on


Rowling moest zich verdedigen, omdat er veel kritiek kwam op de casting. In de Harry Potter-boeken is de slang onderdanig aan Voldemort, die haar melk drinkt om zo opnieuw een lichaam te kunnen krijgen. De Fantastic Beasts-franchise kreeg eerder al kritiek omdat de cast uit voornamelijk blanke acteurs bestaat. Dat de enige Aziatische rol is weggelegd voor een onderdanige slang, komt bij sommigen verkeerd over. ‘We snappen het, je hebt te weinig rekening gehouden met verschillende huidskleuren toen je dit boek schreef’, schrijft Jen Moulton op Twitter. ‘Maar van Nagini nu plots een Koreaanse vrouw maken slaat nergens op. Pas achteraf aan vertegenwoordiging denken is niet goed.’

J.K. Rowling reageerde in een tweet, door uit te leggen dat de naga, de mythische figuur waarop Nagini gebaseerd is, uit Indonesië komt. ‘In Indonesië leven een paar honderd etnische groepen, waaronder Javaanse, Chinese en Betawi.’

Er zullen in totaal vijf films worden gemaakt in de Fantastic Beasts-franchise. De eerste kwam uit in 2016. De tweede zal in de loop van 2018 in de zalen komen.

Zwarte Hermelien

Het is niet de eerste keer dat de casting van personages uit de boeken van J.K. Rowling over de tongen gaat. In 2015 werd een zwarte actrice gecast als ‘Hermelien’ in het theaterstuk Harry Potter and The Cursed Child. Iedereen ging ervan uit dat het personage blank was, nadat actrice Emma Watson werd gekozen om Hermelien te spelen in de verfilming van de boeken. Maar Rowling had nooit een uitspraak gedaan over de huidskleur van het personage. Ze werd omschreven als een meisje met kroezelig haar en bruine ogen. ‘Rowling houdt van zwarte Hermelien’, liet de schrijfster toen weten via Twitter.