Mia Doornaert toch nog niet benoemd als voorzitter Vlaams Fonds voor Letteren
Foto: bart dewaele

De nieuwe voorzitter voor het Vlaams Fonds voor de Letteren gaat volgens het boekje worden benoemd. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) gezegd. Mia Doornaert moet dus nog even wachten.

Eens de nieuwe raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) volledig is samengesteld, zal die een definitieve voorzitter voordragen aan de Vlaamse regering. Dat heeft minister Gatz donderdag gezegd in de cultuurcommissie van het Vlaams Parlement.

Woensdagavond duidt de raad van bestuur een voorlopig dagelijks bestuur aan, met een voorlopige voorzitter. Normaal gezien wordt dat Mia Doornaert.

Op 13 juli stelde de Vlaamse regering zeven bestuurders aan voor het VFL. In dezelfde beslissing werd ex-journaliste en columniste Mia Doornaert benoemd tot voorzitter. Op de beslissing kwam kritiek vanuit de literaire wereld.

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) vecht de benoeming aan bij de Raad van State, omdat de procedure niet correct is gevolgd. Eigenlijk had de nieuwe raad van bestuur zelf een voorzitter moeten aanduiden en die voordragen aan de Vlaamse regering. En dat kan nog niet, want er moeten nog vier nieuwe onafhankelijke bestuursleden worden aangeduid.

Om de dagelijkse werking van het fonds niet in het gedrang te brengen, heeft Gatz nu een traject afgesproken met de betrokkenen. De raad van bestuur zal donderdagavond een voorlopig dagelijks bestuur aanduiden, met een voorlopige voorzitter.

Het bestuur zal ook de profielen goedkeuren voor de onafhankelijke bestuursleden, zodat kandidaten zich vanaf dan kunnen melden. Begin november zal de Vlaamse regering de onafhankelijke kandidaten aanduiden. Zodra dat is gebeurd, kan de voltallige nieuwe raad van bestuur een definitieve voorzitter aanduiden en die voordragen aan de Vlaamse regering. Dat zal normaal gezien nog voor het einde van het jaar gebeuren.

‘Voor mij komt het erop aan zo snel mogelijk de sereniteit te herstellen’, zei Gatz na vragen van Katia Segers (SP.A) en Bart Caron (Groen). Die stelden tevreden te zijn dat de procedure toch zal worden gevolgd.

Kritiek van auteurs
Verschillende auteurs hadden ook inhoudelijke bedenkingen bij de aanstelling van Mia Doornaert. Tom Lanoye twijfelde of Doornaert de Nederlandstalige literatuur genoeg kent, en of ze een netwerk heeft in het boekenvak. 'Heeft ze expertise of ervaring opgebouwd als het gaat over de ingrijpende evolutie van print naar digitaal?' De schrijver gaat nog verder in Knack. 'Zal Mia-de-voorzitter in staat zijn om zich te schikken in een neutrale, vertegenwoordigende rol? Of zal ze het fonds gebruiken als trampoline van haar vaak islamofobe vapeurs?'

Eerder had ook de auteur Bleri Lleshi bedenkingen bij de benoeming van Doornaert. Toen zij de auteur daarna 'een marginaal mannetje' noemde in een interview met Knack, kreeg Doornaert scherpe kritiek van de topauteurs Stefan Hertmans en Jeroen Olyslaegers. Doornaert gaf toen toe dat ze niet op de man had mogen spelen.