Bende plofkrakers opgerold
Archiefbeeld: de plofkraak in Lummen, donderdag 21 juni. Foto: BELGA

Speurders van de gerechtelijke politie in Antwerpen hebben samen met de Nederlandse politie acht personen opgepakt die deel zouden uitmaken van een bende plofkrakers. Die zou achter minstens vijf plofkraken in Vlaanderen zitten.

Na een plofkraak aan de Molenlei in Boechout op 13 juni 2018, de vierde plofkraak in een maand, is de gerechtelijke politie van Antwerpen een onderzoek gestart in samenwerking met onder meer het federaal parket, de Nederlandse gerechtelijke autoriteiten en het gespecialiseerde plofkraakteam van de Nederlandse politie. Via het netwerk van ANPR-camera’s kwamen auto’s van eenzelfde Nederlands autoverhuurbedrijf in beeld.

Onder meer telefonieonderzoek en observaties gaven linken tussen plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus). De mislukte plofkraak in Sint-Laureins (20 juli) zal aan het dossier worden toegevoegd. In dat dossier konden al twee verdachten gearresteerd worden. In totaal is er sprake van een buit van 560.000 euro.

Tien huiszoekingen

Woensdag en donderdag volgde een gecoördineerde actie met 65 speurders van Nederlandse en Belgische politiediensten. Er werden op tien plaatsen huiszoekingen uitgevoerd in het Belgische Wiekevorst, in Amsterdam en in Maarssen, nabij Utrecht. Donderdag heeft de politie huiszoekingen gedaan in de cellen van drie mannen die opgesloten zitten in de gevangenissen van Turnhout, Gent en Dendermonde. Die mannen waren al opgepakt in andere onderzoeken naar overvallen. 

Er zijn vier mensen opgepakt in Nederland en vier in België. De verdachten zijn allen Nederlanders, tussen 21 en 31 jaar. De feiten worden gekwalificeerd als zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. De daders riskeren gevangenisstraffen tot 30 jaar.

Andere bende

De Nederlandse bende die nu opgerold is, zou verantwoordelijk zijn voor een deel van de plofkraken die de voorbije maanden in ons land gebeurd zijn.

Maar twee andere plofkraken -  in Lommel (21 juni) en Kinrooi (4 juni) - zouden het werk zijn van een andere bende. Die bende maakte gebruik van het huis van de Lommelse schepen Anick Berghmans (SP.A) om de Audi die gebruikt werd in Lommel na de kraak te verbergen. Ook hier zou het gaan om een Nederlandse bende. Naar die bende loopt het onderzoek volop verder.