IMF geeft Argentinië noodlening van 57 miljard
IMF-topvrouw Christine Lagarde met Nicolas Dujovne. Foto: REUTERS

Argentinië heeft een nieuwe deal gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waardoor het noodkrediet van het land wordt verhoogd naar 57 miljard dollar. Eerder dit jaar had de geldschieter uit Washington al 50 miljard dollar toegezegd, maar Argentinië klopte later nog eens aan voor extra hulp.

Argentinië krijgt van het IMF een noodlening om de gevolgen van de dalende peso op te vangen. De munt verloor dit jaar al meer dan de helft van zijn waarde. Het ontslag van de topman van de Argentijnse centrale bank Luis Caputo zorgde onlangs voor nog meer onrust op de markten.

Onlangs werd duidelijk dat de Argentijnse economie in het tweede kwartaal het sterkst is gekrompen in bijna vier jaar. Maar de Argentijnen en ook het IMF zijn ervan overtuigd dat het land niet opnieuw failliet hoeft te gaan, zoals in 2001 gebeurde.

Om de problemen aan te pakken, verhoogde de centrale bank de rente in Argentinië al in enkele stappen tot 60 procent. De regering in Buenos Aires heeft ook een reeks andere maatregelen aangekondigd waarmee het land de huidige financiële problemen de kop in wil drukken. Argentinië wil onder meer het aantal ministeries drastisch terugbrengen om de kosten te verlagen.