Brandstichting bij N-VA-politicus: ‘Onze woning werd geviseerd’
Foto: blg

Er is brand gesticht bij de woning van Vlaams Parlementslid Koen Daniëls, de N-VA lijsttrekker in Sint-Gillis-Waas . ‘Dit is onaanvaardbaar’, zegt hij aan Het Nieuwsblad Online.

De echtgenote van Daniëls deed woensdagnamiddag de ontdekking. Aan de achterkant van de woning was er brand gesticht. ‘Dat moet in de nacht van maandag op dinsdag of in de nacht van dinsdag op woensdag gebeurd zijn. We passeren er niet altijd. Maandag deden we dat nog wel, en toen was er nog niks. Woensdag wel’, zegt Daniëls.

Om een toevallige brandstichting kan het niet gaan, denkt Daniëls. ‘Onze tuin is omheind, met draden van 1.20 tot 1.80 meter. Iemand is bewust over die draad geklommen. Ook de branddeskundige van het parket was duidelijk: deze brand is niet zomaar even in het passeren gesticht. Het was geen kwajongensstreek. De brand werd bewust aangestoken. En om een pyromaan gaat het wellicht niet. Er zijn geen andere gevallen van brandstichting in de buurt of ons dorp.’

Politieke motieven?

Wie er achter de brand zit of kan zitten, daar heeft Daniëls het raden naar. ‘In de persoonlijke sfeer is er niets of niemand waar we ruzie mee hebben of waar we in conflict mee liggen. Ik denk dat het daarom in de politieke sfeer moet gezocht worden. Onze woning werd wellicht geviseerd vanwege mijn politieke activiteiten. Ook de deskundige vermoedt dat we het in die richting moeten zoeken. Al gaat dat ver. In een democratie mag je van mening verschillen, maar je probeert toch niet iemands huis in brand te steken?! Dat is er voor mij ver over.’

'Gevolgen hadden groter kunnen zijn'

De gevolgen van de brand bleven op materieel vlak beperkt. ‘De gevolgen hadden veel groter kunnen zijn. Ons huis had in brand kunnen staan. Gelukkig hebben we aluminium ramen. Daardoor kon de brand niet overslaan op onze woning en is die uit zichzelf uitgedoofd’, gaat Daniëls verder.

Politie start onderzoek

De militaire politie van het parlement, waar Koen Daniëls in zetelt, is ingelicht, net als de gewone politie en het gerecht. Zij zijn een onderzoek gestart. Samen met de politie worden eventuele maatregelen besproken om dit te vermijden.

Het zou alvast niet de eerste keer zijn dat politici af te rekenen krijgen met fysieke bedreigingen, agressie of brandstichting. Zo zijn er al voorbeelden van politici wiens huis werd bekogeld met stenen en recent nog werd het campagnebusje van Lorin Parys (N-VA) in Leuven in brand gestoken.