Drie kleuterjuffen vervolgd voor pesten van collega
Foto: Google Maps

De arbeidsauditeur van Halle-Vilvoorde heeft geldboetes van 250 en 100 euro gevorderd tegen drie kleuterjuffen die een collega twee jaar lang zouden hebben belaagd. De vier vrouwen waren aan het werk op de gemeentelijke kleuterschool in Asse.

De kleuterjuffen waren aan het werk op de gemeentelijke kleuterschool in Relegem, een deelgemeente van Asse. Tussen augustus 2006 en december 2008 zou de verhouding tussen hen stevig uit de hand gelopen zijn. Zo zou het slachtoffer systematisch uitgesloten zijn, mocht ze met haar klas niet mee op schooluitstap en zou ze door haar collega’s publiekelijk uitgescholden zijn op de begrafenis van een andere leerkracht.

‘Mijn cliënte werd letterlijk geterroriseerd en is dat nooit te boven gekomen’, zei de advocaat van het slachtoffer, die een voorlopige schadevergoeding van 100.000 euro eiste. De vrouw diende in 2013 een klacht in en na een onderzoek dagvaardde het arbeidsauditoraat zowel de drie kleuterjuffen als de gemeente Asse. ‘Hier was duidelijk sprake van ernstig grensoverschrijdend gedrag, dat psychosomatische gevolgen heeft gehad op de gezondheidstoestand van het slachtoffer’, klonk het.

Ook gemeente aansprakelijk?

Voor de kleuterjuffen werden geldboetes geëist maar de gemeente zou volgens de aanklager alleen moeten opdraaien voor de gerechtskosten. De advocaat van de gemeente is het daar niet mee eens.

‘Iedereen, tot zelfs de arbeidsauditeur, is het erover eens dat de school en de gemeente er alles aan gedaan hebben om dit conflict op te lossen’, zei advocaat Tom Bauwens. ‘Dan kan er geen veroordeling volgen. Bovendien is de arbeidsauditeur niet bevoegd om in dit proces op te treden. Wij worden niet vervolgd voor pesterijen op het werk, maar voor belaging.’