Primeur in Nederland: rookvrije zones op straat in Groningen op komst
Foto: ROBIN UTRECHT

Een primeur in Nederland: in de stad Groningen wordt zelfs roken op straat op bepaalde plekken verboden. Niet alleen de sigaret, maar alle soorten rook wordt verboden. Zo kan de Tabaswet omzeild worden. Dat melden Nederlandse media.

De gemeenteraad van Groningen keurde woensdag het voorstel van de burgemeester en de wethouders goed. DE gemeente kan bepaalde delen van de openbare ruimte rookvrij laten verklaren. Zelfs het opsteken van een sigaret in de openlucht wordt verboden onder de nieuwe wet.

De gemeente zal de rookvrije gebieden niet opleggen, maar wachten op initiatief van instanties. Zo kan bijvoorbeeld een ziekenhuis een verzoek indienen bij de gemeente om roken te verbieden op een bepaalde locatie.

Al ruim dertig instellingen hebben aangegeven dat zij een rookverbod rond hun gebouwen willen. Daaronder zijn onder meer scholen, universiteiten en verblijven voor kinderopvang.

Het is nog niet duidelijk welke straf een roker kan krijgen. De politie kan worden opgeroepen wanneer een roker weigert de rookvrije zone te verlaten.