Amerikaanse centrale bank verhoogt rente voor de derde keer dit jaar
Het gebouw van de Federal Reserve Foto: REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft woensdag de rente opnieuw met een kwart procentpunt opgetrokken.

Het belangrijkste rentetarief komt nu te liggen in een vork van 2 tot 2,25 procent. Dat is het hoogste peil sinds tien jaar geleden, aan de vooravond van de wereldwijde financiële crisis.

De renteverhoging, de derde dit jaar, was algemeen verwacht. In maart en juni werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu acht keer opgekrikt.

De centrale bank heeft eerder al aangegeven dit jaar waarschijnlijk met nog een rentestap te komen. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 3,1 procent zal groeien. In juni was er nog sprake van 2,8 procent. Volgend jaar zou de groei dan vertragen tot 2,5 procent, al is ook dat percentage een verbetering tegenover juni (toen 2,4 procent).

Opmerkelijk is verder dat de Fed in een toelichting zijn eigen beleid niet meer als 'accommoderend' omschrijft. Volgens kenners is dat een bevestiging dat de jarenlange stimulatie van de economie om de financiële crisis te boven te komen tot een einde komt.

Niet iedereen is blij met de koers van de Fed. President Donald Trump liet zich deze zomer kritisch uit over het stapje voor stapje opvoeren van de rente. Hij had verwacht dat de door hem aangestelde Powell voor 'goedkoop geld' zou zorgen. Renteverhogingen zorgen er juist voor dat geld lenen duurder wordt. 'Wij houden geen rekening met politieke factoren of dergelijke zaken', aldus Powell tijdens een persconferentie.