Gevaarlijk asbest bij Chiro Beselare? Gemeente start onderzoek na waterlek
De oude gemeenteschool van Beselare, waar de Chiro en harmonie hun lokalen hebben. Foto: ptb

Er loopt een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van asbest in het gebouw van Chiro Beselare. #Team 8980 wil het gebouw renoveren, In Samen Spraak wil een herbestemming van de oude sporthal.

Café 't Spoor zat dinsdag afgeladen vol voor het lijsttrekkersdebat. Een van de belangrijkste onderwerpen was de slechte staat van de oude gemeenteschool van deelgemeente Beselare, waar de Chiro en harmonie hun lokalen hebben. Dirk Sioen, uittredend burgemeester en lijsttrekker van #Team 8980, zei dat er een onderzoek loopt naar de mogelijke aanwezigheid van asbest in het gebouw.

“De gemeente werd gecontacteerd over een poeder op zolder, afkomstig van isolatie rond verwarmingsbuizen. Het is niet veel en er komen normaal geen kinderen in die ruimte, maar we moeten het onderzoeken”, aldus Sioen. Hij liet gisteren een staal nemen. “Vrijdag kennen we de uitslag”, zegt hij. “We verwittigden de Chiro om voorlopig niemand toe te laten op de zolder.”

In de ruimte wordt ook kledij van de Heksenstoet bewaard. Johan Vander Meiren (N-VA) had het poeder ontdekt toen er afgelopen weekend water in het gebouw sijpelde. Hij betreurt dat Sioen het onderzoek openbaar maakte. “Waarom zou ik dat niet doen? Dan is er duidelijkheid voor iedereen”, aldus Sioen, die plannen heeft met het gebouw. “Ons gemeentebestuur trok in 2015 500.000 euro uit voor een renovatie of nieuwbouw, maar we konden de afgelopen jaren nog geen beslissing nemen. Als ons kartel straks opnieuw bestuurt, gaan we voor renovatie.”

Het andere kartel, In Samen Spraak, wil de oude sporthal in Beselare die dateert van eind jaren zeventig, ombouwen tot een heem voor de Chiro. “Daardoor krijgt de Chiro meteen een binnenspeelruimte en open speelruimte tussen de oude sporthal en OC De Leege Platse”, zegt lijstduwer Franky Bryon. “Ook andere gebruikers kunnen terecht in deze polyvalente zaal.”

Maar dan heeft de gemeente geen sporthal meer? “We willen in Zonnebeke een nieuwe en meer centraal gelegen sporthal bouwen die voldoet aan de nieuwste normen. Een exacte locatie moet nog worden bekeken.”

De Chiro liet weten “uit te kijken naar mooie lokalen voor haar leden, maar geen politieke speelbal te willen zijn.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig