Zweedse ombudsman vindt meme ‘afgeleid vriendje’ seksistisch
Vlnr: ‘Bahnhof’ (het bedrijf), ‘Du’: ‘jij’, en ‘Din nuvarande arbetsplats’: ‘jouw huidige job’. Foto: Facebook Bahnhof

De Zweedse internet provider ‘Bahnhof’ maande via een meme op Facebook mensen aan te solliciteren bij het bedrijf. De ombudsdienst voor reclame oordeelt nu dat de advertentie ‘seksistisch’ is. ‘De advertentie objectiveert vrouwen’, vindt de ombudsdienst RO.

In de afbeelding kijkt een jongeman naar een andere vrouw, terwijl hij met zijn vriendin op stap is. Bahnhof beeldt zichzelf af als ‘de andere vrouw’, de potentiële kandidaat als de man, en de huidige job van de lezer als de vriendin op de afbeelding.

‘Die afbeelding stelt vrouwen voor als inwisselbare objecten en suggereert dat enkel hun voorkomen interessant is. Het bevestigt het stereotype beeld tussen mannen en vrouwen en geeft de indruk dat mannen van partner kunnen wisselen zoals van job’, aldus RO.

De advertentie werd in april geplaatst, en kreeg meer dan 1.000 commentaren. Het bedrijf zelf laat het niet aan zijn hart komen. ‘De afbeelding diende om duidelijk te maken dat Bahnhof een interessante werkplek is, en dat mensen met een saaie job misschien interesse zouden kunnen hebben in een nieuwe job bij ons.’ Volgens het bedrijf is de meme niet gendergerelateerd. ‘We hebben de meme-cultuur uitgelegd aan de ombudsdienst, maar die koos ervoor het anders te interpreteren’, aldus Bahnhof.

Meme

De foto van de jongeman, officieel getiteld 'Ontrouwe man wandelt met zijn vriendin en kijkt verwonderd naar andere verleidelijke vrouw', doet al langer de ronde op sociale media, met verschillende ondertitels.

De foto is ondertussen wereldberoemd, maar daar is fotograaf Antonio Guillem niet blij mee. Hij roept zelfs op om de bewerkingen van het beeld offline te halen. 'Het is niet toegestaan om foto's te gebruiken zonder de licentie daarvoor aan te kopen, dus alle mensen die het beeld gebruiken, doen dat illegaal. Het baart ons vooral zorgen dat de foto's op een beledigende en minachtende manier gebruikt worden. We zullen niet toelaten dat mijn reputatie of die van de modellen besmeurd wordt, en ondernemen gerechtelijke stappen.'