Stemcheck al meer dan 1 miljoen keer ingevuld
Foto: imageglobe
Hebt u al beslist wie op 14 oktober uw stem krijgt bij de gemeenteraadsverkiezingen? De Stemcheck van De Standaard en Het Nieuwsblad helpt u bij het vinden van de partij die uw stem verdient. Die stemtest op maat van de gemeenten is een welgekomen hulp, zo blijkt: De Stemcheck is na een maand al 1.025.248 keer ingevuld.

Welke plannen hebben de lijsttrekkers voor uw gemeente na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober? Voor elke gemeente schotelen we u 25 hete hangijzers voor. Vergelijk uw mening met die van de partijen in uw gemeente. Van Aalst tot Zwijndrecht leert u hoe partijen kijken naar de toekomst van hun gemeente.

Moet er een stop ­komen op chocolade- en souvenirwinkels in Brugge? De kwestie leeft in de West-Vlaamse hoofdstad. Wat blijkt? CD&V, Groen, Open VLD Plus, SP.A en Vlaams Belang vinden van wel, N-VA en PVDA van niet. Jawel, N-VA en PVDA op één lijn. Zij het niet om dezelfde redenen natuurlijk. De vrije markt moet spelen, menen de Vlaams-nationalisten, de PVDA stelt dan weer dat de drempel om andere zaken op te starten vooral minder hoog moet worden.

Het is slechts een van de 25 stellingen voor Brugge die De Standaard en Het Nieuwsblad samen met het databedrijf Tree Company ontwikkelden voor de Stemcheck, de stemtest die u online kan invullen. Meer dan duizend lijsttrekkers van lokale partijen uit heel Vlaanderen hebben daarvoor geantwoord op een batterij stellingen. Voor een deel over kwesties die overal van belang zijn – Moeten er meer sociale woningen komen? Moet het centrum autovrij worden? – maar voor een deel ook over erg specifieke dossiers. Moet er onder het Leuvense Bruulpark zo snel mogelijk een parking komen? Mag Aarschot schulden aangaan om de vredesbeiaard te kunnen aankopen? – spoiler alert: twee partijen vinden van wel, twee van niet.

Na het evalueren van 25 stellingen krijgt u te zien in welke ­mate uw mening overeenkomt met die van de plaatselijke partijen.