Zestien of zeventien jaar? In Kortrijk mag toch al stemmen
Andreas Staels (links) is nog maar zestien, maar toch zal hij net als zijn klasgenoten zijn stem al uitbrengen. Foto: loh

Mama en papa moeten nog even wachten, maar de Kortrijkse jeugd mag deze week al stemmen. Wie zestien of zeventien jaar is, kan dat doen via de computer. Doel is de bewustvorming over politiek bij jongeren aanscherpen.

Ze zijn met zo’n 1.580: de Kortrijkse scholieren die er behalve hun vervoegingen voor Frans en formules voor wiskunde belangrijk huiswerk bij krijgen: beslissen welke partij ze hun stad willen zien leiden. Vanaf vrijdag kunnen ze inloggen op stemmen16plus.be om er hun stem uit te brengen.

“We haalden de mosterd in Gent”, zeggen de voorzitters van de partijen in Kortrijk. Allemaal doen ze mee met het stemrecht voor 16-17-jarigen, al waren Kortrijk Vooruit, de PVDA en Vlaams Belang niet aanwezig op de presentatie van het project gisteren.

“Via stemmen 16+ kunnen jongeren die nog niet stemgerechtigd zijn aangeven waar het nieuwe stadsbestuur de komende zes jaar best op inzet. Op die manier willen de politieke partijen te weten komen wat er leeft bij de 16- en 17-jarigen in Kortrijk”, zegt Arne Vandendriessche(Open VLD/Team Burgemeester). Per thema zijn er acht stellingen. Er zijn zes thema’s. Elke politiek partij kon één voorstel per thema naar voren schuiven. Enkele scholen gaan met de informatie aan het werk om leerlingen te informeren over de verkiezingen.

Vluchtelingencrisis

Eén scholier die vrijdag alvast achter zijn computer de test zal invullen is Andreas Staels (16) uit Kortrijk. Hij krijgt straks een brief in de bus van de stad Kortrijk. “Jawel, ik heb interesse in de politiek. Vooral in de manier van werken. Ik nam een verkiezingsfolder door van een partij die opkomt in Kortrijk en ik vond die taal echt niet kunnen. Zo vind ik dat wij de vluchtelingencrisis niet zomaar kunnen oplossen. Maar dat betekent niet dat die mensen hier niet welkom zijn. Er moet plaats zijn op deze wereld voor iedereen. Ze moeten zich bij ons aanpassen wat taal betreft, maar mogen hun eigen identiteit behouden. Ik vind dit stemmen een goed initiatief. We zullen zien bij welke partij ik uitkom.”

Resultaten geheim

Zijn de 16- en 17-jarigen geïnteresseerd in politiek? Of is die ver van hun bed? Het antwoord zal genuanceerd zijn. In een jongerendebat deze week, voorafgegaan en gevolgd door een stemming, waren er tien procent blanco’s. Anderen lieten zich pramen door een goed discours en veranderden in twee uur van partij. Wat de resultaten van de stemtesten zijn, blijft geheim tot 14 oktober. Zo wordt de echte stembusgang niet beïnvloed.