Snipers zullen wilde everzwijnen in getroffen regio afmaken
Twee everzwijnen Foto: rr

Alle varkens in een zone rond de besmettingszone van de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg zullen worden afgemaakt. Snipers zullen ook de wilde everzwijnen in de buurt afmaken. De maatregel gaat van kracht zodra het interministerieel besluit is goedgekeurd.

Dat heeft de Waalse landbouworganisatie FWA bekendgemaakt na een interministeriële vergadering op het kabinet van landbouwminister Denis Ducarme.

Nadat in Luxemburg vijftien kadavers van met Afrikaanse varkenspest besmette everzwijnen waren ontdekt, werd een zone van 63.000 hectare afgebakend. Om de besmetting - de eerste sinds 1985 in België - zo snel mogelijk in de kiem te smoren, zullen zo’n 4.000 varkens van varkenshouders in de zone worden afgemaakt. Daarnaast zullen ook de wilde zwijnen in een kleiner gebied rond de besmetting gecontroleerd worden opgeruimd. Volgens de FWA zullen 'snipers' van het Waalse agentschap Natuur en Bos zullen die klus klaren.

De landbouworganisaties steunen de uitgebreide opruiming. ‘De varkenshouders in de getroffen regio konden met hun varkens toch nergens meer terecht. Niemand wilde ze nog’, zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat. ‘De 4.000 varkens zullen vergoed worden uit het Sanitair Fonds van Volksgezondheid. Om de economische schade te dekken zal met de Waalse overheid nog een regeling getroffen moeten worden. Daarbij wordt naar Europa gekeken voor een cofinanciering.’