Trump beschuldigt China van beïnvloeden tussentijdse verkiezingen
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft China er woensdag van beschuldigd de tussentijdse verkiezingen van 6 november te willen beïnvloeden. Volgens Trump wil Peking niet dat de Republikeinse partij een goed resultaat boekt ‘omwille van zijn streng standpunt over handel’.

‘China heeft geprobeerd de aanstaande tussentijdse verkiezingen te beïnvloeden, ten nadele van mijn regering’, zei president Trump tijdens een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad, die eigenlijk ging over de ontmanteling van massavernietingswapens en Iran.

Trump gaf geen bewijs voor zijn uitspraak. China, een van de permanente leden van de Veiligheidsraad, reageerde niet meteen op de opmerkingen van Trump, die de vergadering voorzat.

‘De Chinezen willen niet dat wij de verkiezingen winnen, omdat ik de eerste president ooit ben die China succesvol aanpakt op het vlak van handel. We zijn op elk front aan het winnen. We willen niet dat zij onze aanstaande verkiezingen beïnvloeden’, zei Trump.

‘Heksenjacht’

De tussentijdse verkiezingen zijn erg belangrijk voor president Trump, omdat die zullen bepalen of de Republikeinse partij de controle behoudt over het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Het presidentschap van Trump wordt zelf overschaduwd door een onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Trump heeft die inmenging door Rusland steevast ontkend en noemt het onderzoek van Mueller ‘een heksenjacht’.