Eerste veroordeling voor seksuele intimidatie op straat in Frankrijk
Themabeeld politie Frankrijk Foto: AFP

Een man kreeg een boete van 300 euro nadat hij een jonge vrouw op de bus lastig had gevallen. Hij sloeg haar op de billen en intimideerde haar. De man is de eerste persoon die een veroordeling oploopt op basis van een nieuwe Franse wet.

‘De dertiger was dronken’, zegt Marie-Celine Lawrysz, aanklager in Evry, aan CNN. ‘Hij sloeg op de billen van de vrouw op de bus, en beledigde haar. Hij noemde haar een “hoer” en zei dat ze “dikke borsten” had’, aldus Lawrysz. De chauffeur van de bus sloot de deuren, zodat de man niet kon ontsnappen. Hij werd opgepakt en is nu de eerste persoon die berecht wordt onder de nieuwe wet tegen seksuele intimidatie in Frankrijk. Die werd goedgekeurd in juli.

De nieuwe wet verbiedt ‘vernederende, onterende, intimiderende, vijandige en offensieve’ commentaren. De boetes gaan van 90 tot 750 euro.

Naast zijn veroordeling voor het incident met de vrouw werd de man ook veroordeeld omdat hij de buschauffeur had aangevallen, nadat die de vrouw wou helpen. Daarvoor werd hij veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan zes met uitstel.

Nieuwe wet

‘Intimidatie op straat werd vroeger niet bestraft’, zei minister van Gendergelijkheid Marlène Schiappa, ‘en precies dat zal voortaan veranderen.’ Volgens de nieuwe wet wordt seks tussen een volwassene en iemand van vijftien of jonger ook beschouwd als verkrachting, als de jongere niet in staat wordt geacht om daarvoor toestemming te hebben gegeven.