Faciliteitengemeenten sturen toch eigen oproepingsbrief
Themabeeld Foto: Belga

De faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem, Drogenbos en Wezembeek-Oppem versturen eigen oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen. De inwoners kregen twee weken geleden al een oproepingsbrief van gouverneur Lodewijk De Witte, in opdracht van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans.

De burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten gaan niet akkoord met het feit dat De Witte alle oproepingsbrieven in het Nederlands verstuurde. Minister Homans houdt namelijk vast aan de decretale regel dat dergelijke documenten in deze gemeenten steeds in het Nederlands moeten worden verstuurd. Franstaligen die een document in hun taal willen ontvangen, moeten dat telkens opnieuw aanvragen.

De burgemeesters eisen dat de visie van de Raad van State gevolgd wordt. Die gaf in twee arresten aan dat Franstaligen slechts één keer om de vier jaar moeten melden dat ze documenten onmiddellijk in hun taal willen ontvangen. De grote meerderheid van de Franstaligen deed dat ondertussen reeds. In Kraainem gaat het bijvoorbeeld om bijna 8.000 personen.

Linkebeek, Kraainem, Drogenbos en Wezembeek-Oppem stuurden daarom conform de arresten van de Raad van State alle Franstaligen die zich voor vier jaar registreerden een Franstalige oproepingsbrief en de anderen een Nederlandstalige. In Sint-Genesius-Rode besliste het schepencollege (met inbegrip van de Vlaamse oppositie) unaniem om de brieven overeenkomstig deze arresten te laten drukken, maar moet het college nog een beslissing nemen over de verzending.

In Wemmel beperkt het gemeentebestuur zich tot een gewone brief aan de Franstaligen, die zich registreerden voor vier jaar, om hen te melden dat het college niet akkoord gaat met de oproepingsbrief van De Witte en de melding dat de betrokkenen indien gewenst een kiesbrief in hun taal kunnen komen afhalen.

In Sint-Genesius-Rode werd nog geen beslissing genomen over de verzending. De resterende faciliteitengemeente Wemmel besliste geen eigen kiesbrieven te versturen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in