Verenigde Naties vragen vrijlating Servisch gezin uit Steenokkerzeel
Foto: Bart Dewaele

De Kinderrechtencommissie van de Verenigde Naties vraagt de vrijlating van het Servische gezin dat vastgehouden wordt in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. De Dienst Vreemdelingenzaken laat VRT NWS weten niet in te gaan op de vraag van de commissie.

De VN-Kinderrechtencommissie volgt de argumentatie van de familie dat de detentie van de kinderen ernstige schade toebrengt aan hun fysieke en psychologische ontwikkeling, zo meldt de ngo Défense des Enfants - Belgique woensdag.

De Kinderrechtencommissie ziet erop toe dat de landen de conventie van de Verenigde Naties over de rechten van het kind naleven. Volgens Défense des Enfants - Belgique is de commissie sinds 2011 bevoegd om individuele klachten te behandelen van kinderen wier rechten geschaad zijn. België keurde dat klachtenmechanisme goed in 2014.

De ngo vraagt nu dat de Belgische staat onmiddellijk gevolg geeft aan het verzoek van de VN. In een reactie aan VRT NWS laat de Dienst Vreemdelingenzaken echter weten hier niet op in te gaan. 'Het VN-comité is in België hiervoor niet bevoegd, en dus zullen wij het gezin ook niet vrijlaten', klinkt het.

Azerbeidzjaans gezin vrijgelaten

Het Servische gezin was het eerste dat in augustus werd ondergebracht in de speciaal voorziene woonunits voor families met kinderen in het gesloten centrum, met het oog op hun uitwijzing. Het gezin was namelijk al tweemaal eerder weggelopen uit een open terugkeerwoning om aan een uitwijzing te ontsnappen.

Een gezin uit Azerbeidzjan, een moeder met haar vijf kinderen, dat begin september werd opgesloten in Steenokkerzeel, werd al eerder vrijgelaten uit het gesloten centrum wegens psychologische problemen bij de kinderen.