Venetië wil verbod op rondlopen met alcohol na 19 uur
Foto: EPA-EFE

Venetië blijft regels invoeren om de toerist te heropvoeden. De laatste in de rij: een verbod om rond te lopen met alcohol na 19 uur ’s avonds, zelfs verzegeld in een winkeltas.

Al verzekert de politie dat ze geen burgers op terugweg van de winkel zal viseren, wel dronken feestvierders die overlast veroorzaken. Na 8 uur ’s morgens is het geen probleem meer om rond te lopen met alcohol. De Corriere Della Sera noemt het ‘een van de striktste regels in het noordoosten van Italië’.

Vorige week raakte ook al bekend dat burgemeester Luigi Brugnaro het zitverbod wil uitbreiden. Toeristen mogen nu niet langer uitblazen op de trappen van monumenten en die van het portiek rondom het beroemde San Marcoplein, maar de burgemeester zou dat verbod graag uitbreiden naar het volledige grondgebied van de stad. Met boetes van 50 tot 500 euro voor wie niet wil luisteren.

Over beide maatregelen wordt in oktober gestemd, aldus nieuwsagentschap Ansa.

Respect

Het historische centrum van Venetië wordt elk jaar overspoeld door miljoenen toeristen, en dat eist zijn tol bij de 55.000 inwoners die meer respect vragen voor hun stad. Daarom heeft de stad de voorbije jaren verschillende regels ingevoerd om overlast van ‘ongemanierde toeristen’ te beperken.

Zo kun je onder meer al beboet of de stad uit gegooid worden voor dronken gedrag, zwemmen in de kanalen of zelfs je tenen in het water dompelen. Mensen die snacks eten terwijl ze in de stad rondlopen, worden ook scheef bekeken. Ook als je rondloopt in ongepaste kledij, zoals bijvoorbeeld een zwembroek, of de duiven voedert, riskeer je te moeten betalen.

Elke zomer patrouilleert al een groep, ‘de engelen der etiquette’ genoemd, door de straten om te controleren of alle regels nageleefd worden.