De Gentse N-VA zegt dat hun gemeenteraadslid dat dinsdag in het stadhuis in de clinch ging met SP.A-schepen Resul Tapmaz ‘geïntimideerd en gepest’ wordt door mensen binnen de Turkse gemeenschap van Gent.

N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt en fractieleider Elke Sleurs reageren woensdag in een persbericht op een incident dat zich dinsdagavond afspeelde in de coulissen van het stadhuis, tijdens de gemeenteraad.

SP.A-schepen Resul Tapmaz zegt dat hij twee keer ei zo na werd aangevallen door N-VA-gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu. Tapmaz liet dinsdagavond burgemeester Daniël Termont de politie inschakelen.

De Gentse N-VA wou dinsdag geen commentaar geven na het incident, maar reageert woensdag met een persbericht. Daarin hekelen Sleurs en Van Bossuyt ‘intimidatie, pesterijen en zware sociale druk’ die op Demircioglu zou worden uitgeoefend ‘door mensen binnen de Turks-Gentse gemeenschap’. ‘De druk is te voelen tot in de raadszaal. Van treiterende sms’en tot beschuldigingen. Dit moet stoppen.’

Belemturk.tv

Met name de website Belemturk.tv wordt aangehaald door N-VA. Die speelt volgens de partij ‘een kwalijke rol’. Belemturk.tv is een Turkstalige website die vanuit Gent bericht over Turkije en de Turkse gemeenschap in België.

In een artikel over de gemeenteraadszitting van maandag in Gent wordt N-VA een ‘extreemrechtse’ partij genoemd en geschreven dat Demircioglu ‘de kans miste om zijn verantwoordelijkheid te nemen’ tijdens een debat over hoofddoeken en boerkini’s. De naam van zijn vader wordt er ook vermeld.

Demircioglu kwam niet aan het woord in het debat in de gemeenteraad. Elke Sleurs voerde voor N-VA het woord. Tijdens haar tussenkomst sloeg Demircioglu, die op zijn smartphone zat te kijken, zijn telefoon hard neer op de bank en verliet hij boos de zaal.

Resul Tapmaz legde tijdens het debat wel een korte verklaring af, zonder inhoudelijk op de beslissing in te gaan. Hij krijgt een positieve vermelding op Belemturk.tv.

Wat is de echte inzet van de verkiezingen in Gent op 14 oktober? Onze chef politiek verwacht de spannendste verkiezing in dertig jaar tijd.

 

 

Het is niet de eerste keer dat N-VA de website ter sprake brengt in de gemeenteraad. Belemturk.tv kwam namelijk al eerder in opspraak.

Zo publiceerde Belemturk.tv vorig jaar foto’s van een meeting van Turkse nationalisten in een gebouw van de stad Gent, zonder dat het stadsbestuur dat wist. De stad reageerde toen, ook in de gemeenteraad, boos.

Bovendien staat de rol van Demircioglu binnen de Gentse N-VA onder druk. Kreeg hij in 2012 nog de derde plek op de kieslijst, dan moet hij dit jaar genoegen nemen met de 24ste positie, een moeilijke plaats om verkozen te raken. Demircioglu uitte de voorbije maanden bovendien al publiekelijk kritiek op de harde taal tegenover Turken en moslims en verklaarde dat ‘het chagrijn van de nationale partijleiding ten aanzien van Turken en moslims overwaait naar de Gentse N-VA.’

Demircioglu reageerde woensdag niet op vragen om commentaar.