Frans gerecht geeft ruim miljoen euro terug aan partij Marine Le Pen
Foto: AP

Het Franse gerecht heeft besloten een deel van een inbeslaggenomen som geld terug te geven aan de partij van de extreemrechtse Marine Le Pen. Onderzoeksrechters hadden in juli ruim twee miljoen euro bij de Rassemblement National in beslag genomen in een onderzoek naar fictieve jobs in het Europees Parlement.

Volgens de uitspraak van het hof van beroep van Parijs wordt nu ruim een miljoen euro weer vrijgegeven. Dat geld had het vroegere Front National van Le Pen ontvangen als partijfinanciering door de Franse staat. Le Pen noemde de inbeslagname daarom een ‘aanslag op de democratie’ en sprak van een dreigend faillissement voor haar partij. Ze riep haar aanhangers op tot donaties.

Het Rassemblement National, zoals de partij van Le Pen nu heet, had de inbeslagname aangevochten. De advocaat van de partij spreekt nu van ‘een eerste overwinning’.

Franse onderzoeksrechters gaan er al langer van uit dat de partij assistenten ongeoorloofd in dienst nam in het Europees Parlement. De financiële schade zou miljoenen bedragen. Le Pen en haar partij hebben de beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Le Pen moest het in 2017 in de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezing afleggen tegen Emmanuel Macron.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig